Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграционното споразумение на Лондон с Руанда е почти готово

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство ще даде на Руанда допълнително най-малко 15 милиона паунда, за да осигури споразумение за имиграцията, като Джеймс Клевърли, министърът на вътрешните работи, се готви да отлети до Кигали още утре, за да сключи сделката, съобщи вестник "Сънди таймс".

Премиерът Риши Сунак се съгласи за отпускането на новите средства, които ще бъдат използвани за заплащане на допълнителен персонал за подобряване и разширяване на системата за обработка на молби за убежище в Руанда. Великобритания вече е предоставила на властите в Кигали 140 милиона паунда.

Високопоставени правителствени източници са потвърдили пред "Сънди таймс", че новото споразумение е почти завършено и се очаква вътрешният министър да отлети за източноафриканската страна в понеделник или вторник. Даунинг стрийт планира да представи договора в парламента до четвъртък, като до този момент също се очаква Сунак да е внесъл спешно законодателство, предназначено да отговори на критиките на Върховния съд и да обяви Руанда за безопасна страна.

Миналия месец съдът блокира плановете на правителството да изпраща мигранти там заради нарушаване на международните норми, което беше голям удар по стратегията на министрите за справяне с нелегалната миграция. За да противодействат на критиките на съдиите, министрите ще публикуват "пакет с доказателства", за да покажат, че търсещите убежище няма да бъдат застрашени с малтретиране или депортиране в страната си на произход, след като бъдат преместени от Обединеното кралство в Руанда.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени