Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските пазари на акции и рекордни върхове на борсовия индекс DAX

Европейските пазари на акции бележат повишения по време на търговията в сряда, като германският водещ фондов индекс DAX достигна ново рекордно ниво благодарение на солидно поскъпване на акциите на автомобилния производител "Фолксваген".

Подкрепа за продължаващото и днес възходящото движение на фондовите борси оказва растящите инвеститорски очаквания, че водещите централни банки по света спират с повишаването на лихвите и има вероятност да започнат да намаляват лихвените си ставки по-рано от предишните прогнози.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,17% към 469 пункта, отправяйки поглед към 17-месечния връх около 472 пункта, достигнат през юли тази година. Възходящото движение е факт главно поради поскъпване на акциите на минно-добивните компании след поскъпване на металите на стоковите борси, както и на акциите на фирмите от развлекателния бизнес и туристическите пътувания, след като акциите на TUI скочиха с близо 10%, тъй като най-големият туристически оператор в Европа прогнозира ръст на оперативната си печалба през 20024 г.

Подкрепа за продължаващото поскъпване на акциите на фондовите борси оказва и намаляващата в последно време доходност на европейските държавни облигации.

Междувременно основният индекс на Франкфуртската фонова борса DAX се повишава с 0,3%, достигайки нов исторически връх около 16580 пункта. И тук подкрепа за възходящото движение оказват акциите на германската туристическа група TUI и на Volkswagen.

Графика на германския фондов индекс DAX (в пунктове)


Акциите на TUI поскъпват с близо 10%, след като големият немски туроператор прогнозира скок на оперативната си печалба с 25% и заяви, че обмисля делистване от Лондонската борса.

Акциите на автомобилния гигант "Фолксваген" (Volkswagen) пък поскъпват с около 3%, след като одит на съвместното с китайки дружество в Синцзян не откри следи от принудителен труд.

На другия полюс са акциите на Merck, които се сриват с над 13%, след като експериментално лекарство на фармацевтичната компания за множествена склероза - evobrutinib  не успя да постигне основната цел в изпитанията на късен етап.

Борсата във Франкфурт не реагира на оповестените по-рано през деня икономически данни, показващи изненадващ спад на промишлените поръчки в Германия през октомври.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна