Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи банкери от Уолстрийт предупреждават за икономически щети от предлаганите нови строги правила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън и шефове на други големи банки предупредиха американските законодатели, че увеличенията на капитала и други нови регулации, обмисляни от банковите регулатори в САЩ, ще навредят на кредитирането, капиталовите пазари и икономиката като цяло, съобщава Ройтерс.

Банкова индустрия в страната води ожесточена кампания, за да отхвърли предложението за т.нар. "Базелски край на играта", което преразглежда начина, по който банките трябва да изчисляват своя капитал за поемане на потенциални загуби, и докато регулаторите въвеждат справедливи разпоредби за кредитиране и таван на таксите, наред с други правила.

Главните изпълнителни директори се надяват да използват изслушването като възможност да се опитат да убедят ключови умерени сенатори от Демократическата партия, че правилата, които са предложени най-вече от Федералния резерв, могат да задуши кредитирането, което ще навреди на малкия бизнес и потребителите.

"Ако бъде прието така, както е изготвено, това предложение ще промени фундаментално икономиката на САЩ по начини, които Федералният резерв не е проучвал или обмислял“, посочи Даймън, главен изпълнителен директор на най-големия кредитор в страната - JPMorgan, в предварително публикуваното си изявление.

Сенатор Шерод Браун, демократ от Охайо, който председателства сенатската Комисия, бързо разкритикува банките за агресивно лобиране срещу правилата, включително с множество публични рекламни кампании и срещи със законодатели. Банките са надценили неблагоприятното потенциално въздействие на правилата в опит да запазят своите маржове на печалба, добави той.

"Абсолютно нищо в тези правила няма да спре вашите банки да отпускат заеми на работещи семейства. Това, което вашите банки искат, е да максимизират тримесечните печалби с цената на всичко, а всички останали да бъдат осъдени".

Другите изпълнителни директори, които ще говорят пред американските законодатели са Брайън Мойнихан от Bank of America, Чарлз Шарф от Wells Fargo, Дейвид Соломон от Goldman Sachs, Джеймс Горман от Morgan Stanley, Роналд О'Ханли от State Street и Робин Винс от BNY Mellon.

Регулаторните органи казват, че нови правила, включително увеличения на капитала, са необходими за защита на банковата система от непредвидени сътресения, особено след колапса на Silicon Valley Bank и на два други кредитора по-рано тази година.

Въпреки че се очаква главните изпълнителни директори да имат подкрепата на републиканците, които обикновено се противопоставят на строгите регулации, те ще трябва да убедят скептично настроените законодатели от Демократическата партия, че банковият сектор е здрав.

Сенатор Тим Скот, водещият републиканец в Комисията, повтори опасенията на банките, като каза, че предложените правила могат да имат "опустошително въздействие" върху малкия бизнес.

Главните изпълнителни директори на големи банки се явяват пред Конгреса в продължение на няколко години след финансовата криза от 2007-2009 г. и последвалите скандали поставиха индустрията под прицела от страна на управляващите във Вашингтон.

Въпреки че рядко водят до законодателство, изслушванията накараха банките да направят промени, напомня Ройтерс. През 2021 г. Даймън от JPMorgan беше въвлечен в ожесточен спор със сенатора от Демократическата партия Елизабет Уорън относно таксите за овърдрафт, докато миналата година тя го осъди за измама в банковата разплащателна мрежа Zelle. Впоследствие големите банки намалиха таксите за овърдрафт и разшириха защитата на Zelle срещу измами.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени