Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Robinhood стартира безкомисионно приложение за крипто търговия в ЕС

Снимка: newsroom.aboutrobinhood.com

Компанията Robinhood Markets Inc. стартира безкомисионно приложени за крипто търговия в рамките на Европейския съюз само седмица, след като направи своя международен дебют с борсови брокерски услуги за търговия с акции в Обединеното кралство, съобщават Ройтерс и Блумбърг.

Приложението, което ще бъде пуснато в четвъртък, ще позволи на европейските инвеститори да купуват и продават повече от 25 криптовалути, включително биткойн, етер и SOL на Solana, заяви генералният мениджър на Robinhood Crypto Йохан Кербрат.

Компанията ще предложи програма за лоялност, подобна на кешбек, каза Кербрат, кредитирайки процент от месечния обем на търговия на всеки потребител под формата на биткойни.

"Ние вярваме, че криптопазара е финансовата рамка за утрешния ден и че играе важна роля в нашата мисия да демократизираме финансите за всички. Поради тази причина ние сме развълнувани да разширим крипто търговията до клиенти в целия ЕС, като им даваме възможност да купуват и продават любимите си токени безопасно и сигурно", отбеляза още той.

От компанията добавиха, че нейното приложение е единствената платформа за попечителска криптовалута, където потребителите ще получават част от обема си на търговия като месечно плащане с биткойн (BTC) и е платформата с най-ниска цена в ЕС.

Стартирането идва на фона на възстановяването на цените на криптовалутите в резултат на очакванията, че повишенията на лихвените проценти в САЩ скоро може да обърне посоката и че криптоиндустрията може още следващия месец да види своя първи борсово търгуван фонд, обвързан директно с биткойн.

Обеми на крипто търговия на Robinhood са нараснали със 75% през ноември в сравнение с месец по-рано, казах от компанията в актуална информация за инвеститорите по-рано тази седмица.

Компанията, базирана в Силициевата долина, няма предстоящи планове да предлага своите крипто услуги на инвеститори от Обединеното кралство, посочи Кербрат, цитирайки местната липса на регулаторна яснота относно цифровите активи.

Robinhood ще генерира приходи от своето крипто брокерство, като получава отстъпка от маркет мейкъри и местата за търговия, които извършват сделки от негово име. В Европа тази отстъпка ще бъде "около 65 базисни пункта" на сделка, почти двойно над 35 базисни пункта, които компанията печели от крипто поръчки, изпълнени в САЩ, каза още Кербрат.

Европейските клиенти на Robinhood Crypto засега няма да могат да прехвърлят своите крипто притежания извън приложението. Компанията планира да добави тази функция през следващата година заедно с повече токени и услуги за залагане, посочи Кербрат.

Robinhood е регистриран като оператор за обмен на виртуална валута в Литва от септември и работи по осигуряване на одобрения в повече страни от ЕС, каза още той. От компанията ще се изисква да получи пълно разрешение като доставчик на крипто услуги в поне една държава-членка на ЕС, след като новият режим на блока за пазари на криптоактиви (MiCA) влезе в сила в началото на 2025 г., напомня Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна