Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения и Азербайджан се разбраха за размяна на военнопленници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Армения и Азербайджан са постигнали договореност за размяна на военнопленници - това се казва в съвместно изявление на двете държави, цитирано от Ройтерс.

Азербайджан ще освободи 32 пленени арменски военнослужещи, а Армения ще предаде задържаните двама войници на Азербайджан.

Ройтерс отбелязва, че това става в период, когато Баку е Ереван се опитват да постигнат трайно мирно споразумение и нормализиране не отношенията, изобилстващи от спорадични конфликти през последните 30 години заради областта Нагорни Карабах .

Балансът в това противопоставяне беше променен след септември, когато Азербайджан извърши еднодневна операция и изцяло пое контрола върху Карабах, който е част от международно признатите му граници. Това доведе до изселването на почти цялото население от 120 000 етнически арменци, премиерът Никол Пашинян устоя на вътрешния натиск и не се намеси, коментира Ройтерс.

Агенцията припомня, че в сряда в Баку беше американският помощник-държавен секретар Джеймс О'Брайън, който предложи Вашингтон да бъде домакин на разговори между външните министри на Армения и Азербайджан, а предложението е било прието от азерската страна. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна