Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Египет избират президент

Гласоподаватели са се наредили на опашка пред изборна секция в столицата Кайро - 10 декември 2023 г.
Снимка: АП/БТА

В Египет започна гласуването на президентските избори, които ще продължат три дни. Очакванията са настоящият президент Абдел Фатах ас Сиси да спечели трети мандат.

Той има право да се кандидатира за трети път след поправки в конституцията, приети през 2019 г. 

Според Националната изборна администрация на Египет за вота за държавен глава са разкрити 9 376 секции с 11 631 комисии. Общо петнадесет хиляди съдии от различни съдебни органи ще наблюдават протичането на изборите. 

115 международни и 70 местни медии са получили акредитация да отразяват вота. Наред с това 67 дипломати от 24 посолства и 220 представители на 14 международни организации са се регистрирали като наблюдатели. 

Гласуването в чужбина се проведе от 1 до 3 декември в 137 египетски посолства и консулства в 121 страни. 

Победа на изборите ще означава нов шестгодишен мандат за Ас Сиси, който той може да посвети на справяне с инфлацията, с недостига на чуждестранна валута, както и на усилия за това конфликтът между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" да не прелее в Египет, отбелязва Ройтерс.

Избирателите могат да упражнят правото си на глас от 9:00 до 21:00 местно време в рамките на 3 дни - от днес до вторник.

Очаква се резултатите да бъдат оповестени на 18 декември.

Близо 67 милиона египтяни имат право на глас.

Освен Абдел Фатах ас Сиси, който беше избран през 2014 година след свалянето на Мохамед Морси и "Мюсюлмански братя" и преизбран през 2018-та, има още трима претенденти за президентския пост в Египет. 

Това са лидерите на партията Уафд Абдел-Санад Ямама, на Народната републиканска партия Хазем Омар и на лявата Египетската социалдемократическа партия Фарид Захран.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна