Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Renault продава на Nissan 5% от дела си в японския автомобилен производител

Френският производител на автомобили "Рено" (Renault)  ще продаде транш от около 5% от дела си в японската "Нисан" (Nissan) като част от по-широко ребалансиране на дългогодишния съюз на двете компании, се посочва в изявление на Renault, оповестено във вторник.

Продажбата ще бъде извършена като част от програма за обратно изкупуване на акции, обявена от Nissan, и трябва да бъде извършена в сряда, казаха още от Renault.

Renault и Nissan финализираха в края на юли условията за преструктуриране на техния алианс след месеци на преговори, целящи намалено, но по-прагматично и гъвкаво партньорство между двете големи автомобилни компании.

В момента Renault държи 28,4% в Nissan, но по-рано тази година обеща да намали значително дела си. След като сделката бъде напълно изпълнена, двата производителя на автомобили ще продължат да притежават взаимно дялово участие от 15 от сто, отбелязва CNBC.

Френската компания изчисли, че на базата на текущата цена на акциите на Nissan, първата продажба на около 221 млн. акции ще е на стойност от около 765 милиона евро и представлява около 5% от капитала на Nissan.

Продажбата обаче ще доведе до капиталова загуба от до 1,5 милиарда евро, които Renault ще отчете в годишния си финансов отчет извън оперативните приходи.

В отделно изявление Nissan обяви, че този ход е "в съответствие с ангажимента ни за повишаване на възвръщаемостта на акционерите и капиталовата ефективност". 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени