Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Фед ще започне да понижава лихвите в САЩ към средата на 2024 г.

Намаляване на лихвените проценти, увеличен шанс за т.нар. "меко приземяване" на икономиката на САЩ и по-ниска инфлация - това показват резултатите от последното бизнес проучване на CNBC, включващо редица икономисти, стратези и анализатори.

Респондентите в проучването на CNBC виждат, че Федералният резерв ще започне намаляване на лихвените проценти през следващата година, макар и не толкова агресивно или толкова бързо, колкото оценяват пазарните участници. Юни е първият месец, през който повече от половината от анкетираните очакват старт на понижаване на лихвите, като 69% от тях смятат, че това ще бъде факт през юли догодина. Като цяло осредните прогнози са за общото намаляване на федералната фондова лихва през 2024 г. с 85 базисни пункта, което се равнява на почти едно понижение с по 25 базисни пункта на тримесечие.

Фючърсните пазари обаче отработват понастоящем по-агресивно понижение на американските лихви догодина с общо 120 базисни пункта.

Осреднени очаквания за нивата на основната лихва на Фед


В същото време участниците в проучването увеличиха вероятността за "меко кацане" на икономиката на САЩ, като 47% от тях залагат на подобен сценарий, което е с 5 процентни пункта повече от аналогичното проучване през октомври. Те намалиха очакванията си вероятност от рецесия през следващата година с 8 процентни пункта до 41% - най-ниското ниво от пролетта на 2022 г. насам.

Очаквана вероятност за "меко кацане" или за икономическа "рецесия" в САЩ


Респондентите също така очакват, че нивото безработица ще се повиши до 4,5% през следващата година, а брутният вътрешен продукт ще нарасне с малко под 1%, или с около половината от потенциала си, което показва, че не всичко изглежда "розово" и че икономическото забавяне остава като основната прогноза на анкетираните от CNBC.

Прогнозите за инфлацията са, че тя ще намалее средно до 2,7% до края на следващата година, което е спад от очакваното от тях ниво от 3,2% в края на тази година. Около една трета от респондентите прогнозират, че Фед ще постигне целта си за инфлация от 2% през следващата година, докато 37% казват, че това ще се случи през 2025 г., а 28% - че това ще се случи след 2025 г. или дори никога.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна