Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед задържа лихвите, прогнозира първи понижения през 2024 г.

2
Сградата на Федералния резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният резерв на САЩ гласува в сряда да поддържа лихвените проценти на нивото на 22-годишния връх за трета поредна среща и сигнализира, че очаква да направи три намаления през следващата година, предаде АФП.

Фед се стреми да съхрани максимална заетост и инфлация на ниво 2% в дългосрочна перспектива. В подкрепа на тези цели е прието решение за запазване на референтната лихва по заеми между 5,25 процента и 5,50 процента, казва се в съобщение на институцията, която изпълнява функциите на централна банка.

Мнозинството членове на Федералния резерв очакват федералната фондова лихва да бъде понижена в края на 2024 г. до диапазона 4,5%-4,75%, което означава, че те предполагат намаляване на три пъти на основната американска лихва с по 25 базисни пункта през следващата година.

Според новите прогнози на Фед, публикувани след края на заседанието, федералната фондова лихва ще достигне около 3,6% в края на 2025 г., което предполага нови понижение на лихвата още четири пъти с по 25 базисни пункта.

За края на 2026 г. се очаква федералната фондова лихва да спадне до 2,9%, което означава още две до три понижения с по 25 базисни пункта.

Макроикономически и прогнози за лихвените нива на Фед (декември спрямо септември)


След края на заседанието на Фед, редица водещи финансови институции представиха последните си прогнози за нивата на лихвите в САЩ.

Банката JP Morgan прогнозира, че първото понижение на лихвените проценти от страна на Фед ще бъде факт през юни 2024 г. (при предишна прогноза за юли), като до края на 2024 г. водещата американска банка очаква понижаване на федералната фондова лихва с общо 125 базисни пункта спрямо текущия диапазон от 5,25%-5,50%.

Френската банка Societe Generale пък очаква първото понижение на лихвените проценти да бъде факт на заседанието на Фед през май 2024 г., но също така не изключва възможността първото намаляване да стане още през март догодина. За цялата 2024 г. банката очаква общо намаление на основната американска лихва с цели 150 базисни пункта.

Capital Economics пък прогнозира, че Фед ще започне да намалява основната си лихва с по 25 базисни пункта на всяко поредно заседание от март 2024 г. нататък, като общото понижение ще бъде с цели 177 базисни пункта.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна