Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размисли за любовта, приемането, отглеждането на деца, израстването и стремежите, както и смисълът, който придаваме на живота

“Четвърт приказки за Клара и Кристо" - премиера на книгата на проф. Асена Сербезова

Истории, които ще ви помогнат да осмислите по-дълбоко вашите лични предизвикателства

Снимка: ФБ/Асена Стоименова (Асена Сербезова)

Премиерата на книгата на проф. Асена Сербезова - "Четвърт приказки за Клара и Кристо" е в книжарница "Гринуич", днес в 18.00 часа.

Ето какво казва за книга си проф. Сербезова:

"Историите в “Четвърт приказки за Клара и Кристо” засягат различни аспекти от живота – любовта, приемането, отглеждането на деца, израстването и стремежите, както и смисълът, който придаваме на живота. 

Някои ще кажат, че това е книга за възпитание на деца. Други ще я възприемат като книга за търсене на любовта във всичките й проявления. Трети могат и да разпознаят, че става въпрос за изграждане на смисъл и търсенето на правилните отговори, ако изобщо има такива. За четвърти тя може би ще бъде книга за търсенето на истината като начин на живот. 

Това, което не е със сигурност - не е книга за положително мислене, положителната нагласа и прочее положителности, които когато са натрапени и преувеличени могат само да задълбочат проблемите ни.

Това е книга за това, как трябва да бъдем честни към нуждите си, към очакванията, които имат другите към нас, за това колко е важна ролята на словото, но още по-важна е силата на постъпките ни. Книга за това, как всяка лъжа и заблуда ни отдалечават от същността ни и как трябва ежедневно да се борим с най-силния ни враг по пътя на щастието – егото. 

Мнозина ще бъдат в състояние да се идентифицират със ситуациите и уроците, през които преминават героите, описани в тази книга. 

Те са допълнени и от 25 истории, които може би ще ви помогнат да осмислите по-дълбоко вашите лични предизвикателства и дори да ви дадат по-различна перспектива. 

Снимката е илюстративна

Докато прочетете тази книга, може би част от фундаменталните ви разбирания относно търсенето на щастие и изграждането на смисъл на живота ще са претърпели трансформация

Ако обаче търсите готови рецепти за “успех”, без да имате намерение да “спрете” света, да се потърсите, намерите и да започнете да творите и давате, дори не я започвайте. 

 Ако сте от хората, за които Умберто Еко казва, че „чакат цяла седмица да стане петък, цяла година да дойде лятото и цял живот да дойде щастието" и ви харесва да сте такъв, оставете я за някой друг, който не чака по-добри дни, за да живее пълноценно. А после, ако един ден го срещнете променен и по-усмихнат, може да я потърсите отново."

Това е основното послание на авторката към бъдещите си читатели.

Проф. Асена Сербезова
Проф. Асена Сербезова има над 20 години опит в лекарствения сектор, заемайки различни позиции в представителства на производители на лекарства, дистрибутори и договорни изследователски организации за клинични изпитвания. Одитор по европейски стандарти за добри практики във фармацевтичния сектор.

Между юли 2014 г. и август 2018 г. е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването. Била е член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата и член на Комисията за оценка на здравните технологии. От февруари 2020 г. до декември 2021 г. е председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

На 13 декември 2021 г. е назначена за министър на здравеопазването в правителството на Кирил Петков. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна