Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При етноса Мосуо в Китай царува матриархат

12
Жени от етноса Мосуо

Ани Пешева е събрала в образованието си най-доброто от Изтока и Запада. Тя е завършила международни отношения в Станфорд, но после осъзнава, че сърцето я тегли към Азия. Изучава китайски в Пекинския езиков университет и китайска философия в Пекинския университет. Обаче влечението към традиционната китайска медицина, метафизика и даоистски учения се оказва по-силно и Ани има късмета да продължи образованието си при едни от най-добрите.

Езерото Луго
Днес младата дама е председател на академия Ханлин и директор на едноименното издателство за специализирана китайска литература. При толкова много познания струпани на едно място как да не разговарям с нея в рубриката "Инвестирайте в спомени".

Звучи невероятно, но от Ани Пешева научаваме, че в Китай все още съществува народ, който живее в матриархата – етноса Мосуо.

Тай чи
През 1994 година даоистският религиозно архитектурен комплекс Удан в планината Уданшан е вписан в световната съкровищница на ЮНЕСКО. И за него ни разказва Ани, която е задълбочен изследовател на даоистката религия. Тя не само ни изкачи до една от Четирите свещени планини на даоизма, ами ни даде тема за размисъл и наблюдение как можем да срещнем своя двойник, пътувайки по света.

Повече – чуйте в звуковия файл


Снимки: архив Ани Пешева

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени