Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Меркс" и Hapag-Lloyd спират временно транзита на своите кораби през Червено море

'Мерск", най-голямата компания в света за контейнерни превози
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от водещите спедиторска и транспортна компания "Мерск" (AP Møller-Maersk) заяви в петък пред няколко западни медии, че е уведомила всички свои кораби, че трябва временно да спрат транзита през Червено море.

Датската логистична компания уточни, че се е решила на тази стъпка в светлината на атаките срещу нейни кораби през последните два дни.

Заповедта се отнася за всички кораби на "Меркс", които планират да използват протока Баб eл-Мандeб.

Известният още като Бабелмандебски проток се намира в югоизточния край на Червено море, като той го свързва с Аденския залив на Арабско море и с Индийския океан. Той е разположен между Арабския полуостров и Африканския рог и е част от водната граница между континентите Азия и Африка.

Германската компания за контейнерни превози Hapag-Lloyd също обяви по-рано днес, че ще спре всички превози през Червено море до 18-и декември поради неотдавнашни атаки срещу нейни товарни кораби със снаряди от йеменските хути, съобщи Lloyd's List, цитирайки говорител на компанията.

"Hapag-Lloyd спира целия трафик на контейнери през Червено море до понеделник... След това ще решим за периода след това“, каза говорителят.

Междувременно министърът на външните работи на Саудитска Арабия - принц Фейсал бин Фархан Ал-Сауд каза, че атаките срещу плавателни съдове в Червено море, извършени от йеменските хути, не трябва да доведат до разрастването на конфликта между Израел и Хамас в регионална война.

Освен това министърът изрази надежда, че Съветът за сигурност на ООН може да успее да получи подкрепа за нова резолюция, изискваща прекратяване на огъня в Газа, особено от Съединените щати, тъй като те основно наложиха вето на резолюцията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна