Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа дьо Гало, ЕЦБ: Понижаване на лихвите би трябвало да има по някое време през 2024 г.

Франсоа Вилроа дьо Гало, шеф на Френската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Понижаване на лихвите трябва да се случи по някое време през 2024 г., като няма да има вече повишения, заяви във вторник членът на ЕЦБ и управител на Френската централна Франсоа Вилроа дьо Гало.

Пред радио France Inter Вилроа дьо Гало също така отбеляза, че инфлацията в еврозоната трябва да спадне до целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто най-късно до 2025 г.

"Ще кажа това много ясно тази сутрин – това не е просто прогноза, това е ангажимент. Ние ще върнем инфлацията до 2% до 2025 г. най-късно. Инфлацията е основен повод за загриженост за французите и тя започва да намалява", посочи той пред френското радио, предаде Ройтерс.

Миналата седмица ЕЦБ опроверга пазарните очаквания за предстоящи в скоро време намаления на лихвените проценти, като потвърди, че разходите по заеми ще останат на рекордно високи нива въпреки по-ниските инфлационни очаквания. Тя също така остави разходите по заеми непроменени и дори не намекна за възможно намаление в близко бъдеще.

Източници на Ройтерс посочиха миналата седмица, че членовете на ЕЦБ не очакват да променят посланието си относно необходимостта от високи лихви преди срещата им през март догодина, което прави трудно всяко евентуално намаляване на лихвените проценти преди юни 2024 г.

"Трябваше да повишим лихвените проценти, за да се справим с инфлационната болест. Между това покачване и понижаването, което трябва да настъпи по някое време през 2024 г., ще има плато на лихвените равнища", отбеляза още Вилроа дьо Гало.

Междувременно, по-рано днес Френската централна банка прогнозира, че френската икономическа активност ще набере скорост едва през 2025 г., тъй като по-ниската инфлация повишава покупателната способност на потребителите. Според нея втората по големина икономика в еврозоната е на път да се разшири с 0,8% през 2023 г., което е малко под предишната прогноза за повишение с 0,9% и е в резултат на по-слабите данни за третото тримесечие. За 2025 г. се очаква подобряване на икономическия растеж до 1,3% и до 1,6% през 2026 г.

В тази връзка Вилроа дьо Гало каза, че макар да има известен елемент на забавяне на френската икономика, няма рецесия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна