Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Банките в еврозоната трябва да се подготвят за "по-нестабилни източници на финансиране"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банките в еврозоната трябва да се подготвят за "по-нестабилни източници на финансиране" на фона на нарастващите геополитически рискове, заяви във вторник Европейската централна банка, предупреждавайки за несигурността, доминираща в перспективите пред европейските банки.

В същото време ЕЦБ обяви, че повишава капиталовите изисквания за 20 банки, след като прецени, че те не са заделили достатъчно средства за покриване на непогасени заеми, което е ключово безпокойство за надзорните органи във време на високи разходи по заемите (на високи лихви), предаде Ройтерс.

Ходът беше част от усилията на ЕЦБ, които ще продължат през следващата година, за да се гарантира, че банките заделят достатъчно провизии за евентуално нарастване на просрочията след скока на лихвените проценти и последвалото забавяне на икономическия растеж.

Представяйки годишната си оценка за банковия сектор в еврозоната, ЕЦБ каза, че е наложила капиталови "добавки" на 20 големи банки заради необслужваната им експозиция – финансов жаргон за т.нар. "лоши заеми".

"Средата с по-високи лихвени проценти се очаква да увеличи както нестабилността на някои източници на финансиране, така и разходите за финансиране на банките в средносрочен план, точно когато значителни суми от финансирането на централната банка трябва да бъдат заменени", отбеляза висшият банков надзорен орган на еврозоната, добавяйки, че банките са устояли добре на "бурите" през 2023 г. и са завършили годината със "солидни" капиталови и ликвидни печалби.

ЕЦБ обаче посочи, че вече има някои ранни признаци за влошаване на качеството на активите предвид слабата икономическа среда и това може да увеличи обемите на проблемните кредити.

Освен това банките ще бъдат призовани да отстранят своите "недостатъци" в управлението на рисковете, свързани с климата, каза още ЕЦБ. Тя даде време за това до края на следващата 2024 г., но междувременно с няколко междинни срока.

"За да подкрепи тази цел, банковият надзор в ЕЦБ е готов да използва инструментите, с които разполага (включително, когато е необходимо, капиталови добавки, принудителни мерки и санкции и прегледи на оценките за годност и добросъвестност)", заяви централната банка на еврозоната.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени