Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените в Норвегия се доближават до българските

С журналистката Виолета Стоянова неотдавна споделихме един и същи круиз по норвежките фиорди, но, спомняйки си скандинавските приключения, се оказа, че са ни направили впечатления съвсем различни подробности. Е, разбира се, имаше и детайли, по които бяхме съгласни. Още повече, че и двете сме чели National Geographic, чиито експерти през 2006 година определиха най-важните обекти на световното наследство. Норвежките фиорди бяха обявени за победител между някои от най-красивите места в света – Галапагоските острови, Египетските пирамиди, Гранд Каньон, Ангкор Ват и Мачу Пикчу.


Виолета стигна до извода, че в Норвегия си помагат, защото при трудните климатични условия не биха могли да оцелеят, но същевременно ценят личното си пространство. С нея с радост си припомнихме акостирането в селището Алезунд, един от малкото градове в света със съхранен почти изцяло архитектурен стил ар нуво. Просто през 1904 пожар унищожава цялото селище, за радост само с една жертва, но 10 хиляди остават без покрив. Цяла Европа събира помощи за възстановяването му, но най-щедрият дарител е германският кайзер Вилхелм Втори, който обичал да отдъхва там. Отвсякъде се стичат архитекти и строители. През 1907 година се появява днешният Алезунд с живописните си улички и мекият, заради течението Гълфстрийм, климат.


Спокойствие, умереност, минимализъм, взаимопомощ и опазване на природата чиста. Това с няколко думи са впечатленията на журналистката Виолета Стоянова от Норвегия. Ненапразно два от норвежките фиорди са обявени за част от световното наследство на ЮНЕСКО. Според дефиницията това се прави за места с "изключителна универсална стойност за човечеството". А нас двете ни шокира факта, че… цените в Норвегия не ни шокираха. Ами по-скоро се доближаваха до българските.



Снимки: Магдалена Гигова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна