Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС потвърди глобите за JPMorgan и HSBC заради ценово манипулиране на Euribor

Снимка: euromil.org

В сряда Общият съд на ЕС потвърди глобите на Европейския съюз, наложени през 2016 г. на банките JPMorgan Chase и HSBC за тяхното предполагаемо участие в картел за манипулиране на цената на финансовия показател Euribor, съобщава Ройтерс.

Американската банка JPMorgan Chase беше глобен с 337,2 милиона евро, докато британската HSBC беше глобен с 33,6 милиона евро.

В същото време Европейският съд намали глобата, определена за френската банка Credit Agricole, на 110 млн. евро от 114,65 млн. евро.

Банките бяха глобени за тяхната роля в картел от седем банки, които са се договорили между септември 2005 г. и май 2008 г. да "изкривяват" лихвения процент Euribor, определян с помощта на котировки, представени от панел от банки и широко използвани на международните парични пазари.

И трите глобени банки отричаха преди да са замесени в каквито и да било нарушения.

С друго свое постановление Общият съд на ЕС анулира решението на Европейската комисия от 2020 г. да одобри френска държавна помощ на стойност 7 млрд. евро за самолетния превозвач Air France, предназначена да смекчи икономическия шок от коронавирусната пандемия.

Случаят е един от многото, заведени от най-голямата бюджетна авиокомпания в Европа - Ryanair, срещу държавната помощ, предоставена в цяла Европа на авиокомпаниите, за да им се помогне да оцелеят след пандемията от Covid-19, която осакати международния въздушен транспорт.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна