Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължава да поскъпва заради нарушеното корабоплаване в Червено море

Петролът продължава да поскъпва в сряда за пореден ден на търговия, тъй като инвеститорите остават фокусирани върху растящото геополитическо напрежение в Червено море, което влошава перспективите за търговското корабоплаване през този важен морски транспортен коридор.

Към 15.30 часа българско време фючърсите на петрола сорт Брент се повишават с 1,1% обратно над 80 долара за барел за пръв път от 1-ви декември насам, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,44% към 75 долара за барел -за пръв път от 4-ти декември.

Това продължаващо възходящо движение е факт след поскъпването на важната енергийна суровина с над 3% през първите две сесии на търговия от началото на седмицата.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


САЩ и техните съюзници обмислят възможни военни удари срещу подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути, като признават, че предварително обявената специална група може да не е достатъчна, за да елиминира заплахата за корабоплаването по жизненоважния воден път.

През тази седмица водещите транспортни компании вече отклониха корабите си от важния воден маршрут през Червено море, а разходите за застраховките по транспорта скочиха след порой от скорошни атаки срещу търговски кораби в региона.

Ескалиралите геополитически рискове в района доведоха до въвеждането на допълнителна рискова премия на петролния пазар, който пазар по същото време продължава да бъде измъчван от скептицизъм относно придържането на ОПЕК+ към договорните доброволни съкращения на производството на петрола и опасения за увеличено на предлагане извън картела, особено от САЩ. Част от тези опасения обаче бяха леко смекчени от очакванията, че водещите централни банки по света могат да започнат цикъл на намаляване на лихвените проценти през следващата година, тъй като инфлацията се забавя рязко. Това евентуално разхлабване на лихвената политика може да стимулира икономическия растеж и респективно потреблението на петрол.

Въпреки че нарастващото напрежение в Червено море не е променило значително перспективите за петрола, то може да сигнализира за потенциална ескалация на конфликта, което може да има значителни последици, коментира за агенция Блумбърг Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в ANZ Group Holdings. "Това е висок риск, който пазарът трябва да вземе под внимание', отбеляза той.

Червено море е жизненоважен търговски канал за транспортиране на петрол и придоби значение, след като европейските купувачи започнаха да отбягват вноса на руски петрол поради войната на Москва в Украйна и наложените във връзка с нея западни санкции. Междувременно износът на руски суров петрол по море се повиши отново на четириседмична осреднена база, въпреки спада в ежеседмичните потоци, предизвикан от кратка пауза в доставките от балтийското пристанище Приморск.

В подкрепа на поскъпването на петрола през последните дни беше вълната от наддавания в ключовия прозорец за ценообразуване на петрола в Северно море. Във вторник френската TotalEnergies и британската BP закупиха товари от норвежки суров петрол, докато френският петролен производител също така направи оферти за множество еталонни товари заедно с водещия китайски търговец Unipec.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна