Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким Чен-ун предупреди за "ядрена атака", ако бъде провокиран с ядрени оръжия

Извънредно заседание на Политбюро на Севернокорейската работническа партия, 12 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че Пхенян няма да се поколебае да извърши "ядрена атака", ако врагът го провокира с ядрени оръжия, предаде БТА.

Според севернокорейската официална новинарска агенция КЦТА Ким е направил тази забележка по време на среща с военнослужещи от ракетните войски на Северна Корея във връзка със състоялото се преди няколко дни учение за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета.

Северна Корея съобщи преди два дни, че в понеделник е извършила ракетно изпитание с най-новата си междуконтинентална балистична ракета, за да направи оценка на военната готовност на ядрените си сили срещу все по-нарастващата враждебност на САЩ, което предизвика осъждане от страна на Вашингтон и неговите съюзници.

Ким заяви, че извършеното в понеделник изстрелване е показало високата степен на мобилност на военните и способността им за бърза атака, като призова към усилия за по-нататъшното укрепване на бойната им ефективност, допълва КЦТА.

В отделно изявление Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер, упрекна Съвета за сигурност на ООН, че е водил заседание по повод на изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета от Северна Корея, като заяви, че това е учение на нейната страна с цел самозащита.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна