Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туареги сепаратисти обявиха мащабна пътна блокада в Мали

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туареги сепаратисти обявиха в сряда, че блокират големи пътни артерии в северната част на Мали, където армията напредва през последните седмици.

Постоянна стратегическа рамка (ПСР), алианс от бунтовнически сили, обяви, че ще направи блокада на всички пътища, водещи към границите на страната с Мавритания, Алжир и Нигерия.

Блокадата ще контролира достъпа до градовете Менака, Кидал, Гао, Тимбукту и Таудени и ще покрива всички стоки и транспортни средства, обви ПСР.

Бунтовническите сили, съставени предимно от туареги, през последните седмици губят позиции пред офанзива на малийската армия, която в средата на ноември, която през ноември си върна североизточния град Кидал.

Боевете между сепаратисти и правителствени сили избухнаха отново през април след 8 години спокойствие, като и двете страни се опитват да запълнят вакуума, оставен от изтеглянето на миротворците на ООН.

Малийската армия е била подкрепена и от наемници от частната военна компания "Вагнер", според бунтовници и представители на местните власти, но режимът отрича присъствието на спорната руска организация. 

Малийски военен/ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени