Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълни цунами достигат бреговете на Япония след мощно земетресение

| обновено на 01.01.24 в 15:08
Предупреждение за цунами се по телевизията в Йокохама, близо до Токио, понеделник, 1 януари 2024 г.
Снимка: БТА

Един човек загина, а вълни цунами с височина от метър и половина заляха западното крайбрежие на японския остров Хоншу след най-силното земетресение за последните пет години. Нивото на опасност от цунами беше понижено, но властите посъветваха хората в крайбрежните райони да не се връщат по домовете си. 

Около 60 труса с магнитуд между 3 и 6 са регистрирани в централната част на Япония след най-мощното земетресение със сила 7,6 и епицентър полуостров Ното. Това е и първото земетресение от 2018 г. насам, достигнало максималната седма степен по японската скала за интензитет. 
Съобщава се за един загинал и десетки, затиснати от отломки на срутени сгради в град Ваджима в префектурата Ишикава. В жилищен район е избухнал и голям пожар. 
Затворени бяха всички магистрали в района, тъй като много от платната са напукани или повредени от труса, спрени са и високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. 
Японските власти обявяват опасност от голямо цунами за пръв път от 11 март 2011 г., когато стана аварията в АЕЦ "Фукушима". Засега обаче няма отчетени аномалии в работата на атомните електроцентрали в страната. Около 34 хиляди домакинства в района на епицентъра са без електричество.
От Министерството на външните работи съветват българските граждани, които са в Япония или планират пътуване до там, да спазват препоръките на местните власти и да следят редовно сайта на Японската метеорологична агенция. При нужда от съдействие българските граждани в Япония могат да се обърнат към посолството ни там. Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекцията "Ситуационен център" в министерството.
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени