Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция затвори посолството си в Нигер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското посолство в Нигер, за което Париж обяви, че ще бъде закрито малко преди Коледа, е официално закрито "до второ нареждане" и ще продължи да работи от Париж, съобщи френското външно министерство, предаде АФП.

"Френското посолство в Нигер е затворено до второ нареждане. През последните пет месеца посолството ни е сериозно затруднено, което прави невъзможно изпълнението на мисиите му: Блокади около посолството, ограничения за пътуване на персонала и връщане назад на целия дипломатически персонал, пътуващ за Нигер", се каза в изявление на Quai d'Orsay.

Решението за затваряне на посолството, което е изключително рядка мярка, беше взето едновременно с изтеглянето на последните френски войници, разположени в Нигер, които напуснаха страната на 22 декември.

Отношенията между Париж и Ниамей се изостриха след военния преврат през юли и свалянето на президента Мохамед Базум.

След преврата на 26 юли управляващите военни бързо поискаха заминаването на френските войници - около 1500 души, изпратени да се борят с джихадистите - и денонсираха няколко военни споразумения, подписани с Париж.

В края на август военният режим нареди и експулсирането на френския посланик Силвен Ите. Той беше затворен в дипломатическото представителство в продължение на почти месец, преди да го напусне.

"Посолството ще продължи да работи от Париж. По-специално то ще поддържа връзка с френските граждани на място и с неправителствените организации, работещи в хуманитарния сектор, които продължаваме да финансираме", обясниха от Quai d'Orsay.

Франция разполагаше с до 5500 военнослужещи в Сахел, преди да бъде прогонена от последователните държавни преврати в Мали, Буркина Фасо и накрая в Нигер.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени