Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могадишу осъди пакта между Сомалиленд и Етиопия за излаз на море

Президентът на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд
Снимка: БТА

Президентът на Сомалия осъди днес споразумението, подписано между лидера на отцепническия автономен регион на страната Сомалиленд и Етиопия за етиопски излаз на море, предаде АП. Държавният глава Хасан Шейх Мохамуд нарече тази брегова сделка "нарушение на международното право", посочва БТА.

"Ние няма да стоим безучастно и да гледаме как нашата териториална неприкосновеност е изложена на опасност", заяви президентът на страната на обща сесия на двете камари на федералния парламент.

Сомалиленд - регион, стратегически разположен на Аденския залив, се отцепва от Сомалия през 1991 г., когато държавата се разпада с гражданска война. Анклавът продължава да се самоуправлява, макар и да не е международно признат.

Етиопският министър-председател Абий Ахмед и президентът на Сомалиленд Муси Бихи Абди в понеделник подписаха меморандум за разбирателство, по силата на който Етиопия ще получи на разположение двадесет километра от крайбрежната ивица на Сомалиленд, за да изгради там своя военноморска база. Президентът на Сомалиленд обяви, че в договора е залегнала и клауза, според която в близко бъдеще Етиопия ще признае Сомалиленд за независима държава.

Държавният глава на Сомалия Мохамуд посочи, че Сомалия и Етиопия имат дълга обща история и че мирното съжителство е единственият начин да се осигури дълготраен мир в региона. Той изрази и безпокойство, че етиопското крайбрежно присъствие може да доведе до засилване на екстремизма.

Според Хасан Шейх Мохамуд инвазията в Сомалия на сражаващата се с ислямистката милиция Етиопия през 2006 г. е причината за възхода на екстремистката групировка "Аш Шабаб",  която все още представлява съществена заплаха.

"Трябва да бъдем предпазливи, за да избегнем обезсмислянето на значимите стъпки, които направихме към победата над тази групировка, тъй като сегашното споразумение дава още един шанс на "Аш Шабаб" да се реорганизира", каза президентът на Сомалия.

Говорителят на "Аш Шабаб" Шейк Али Зере призова народа на Сомалия да се обедини и да защити своята суша и вода от външните заплахи. Изявлението беше разпространено по радиопрограмата на крилото на групировката "Андалус".

С население над 120 милиона души Етиопия е най-многолюдната държава в света, която няма излаз на море. Споразумението укрепва партньорството в областта на сигурността, икономиката и политиката между Етиопия и Сомалиленд, гласи изявление на канцеларията на етиопския премиер.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна