Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед: Лихвите в САЩ могат да останат високи по-дълго от очакваното

Протоколите от декемврийското заседание на Федералния резерв на САЩ, публикувани в сряда вечерта, разкриха, че повечето централни банкери са признали възможността лихвените проценти да останат на най-високите си нива за по-дълъг период от първоначално очакваното.

Повечето представители на Фед отбелязаха, че желаят да поддържат по-високи разходи по заемите "за известно време", разклащайки по този начин надеждите, че централната банка е готова да започне да намалява лихвените проценти още през март.

"При обсъждането на политическите перспективи участниците смятат, че основният лихвен процент вероятно е на или близо до своя връх за този цикъл на затягане, въпреки че отбелязаха, че действителният път на политиката ще зависи от това как се развива икономиката... Няколко от тях също така отбелязаха, че обстоятелствата могат да наложат запазване на целевия лихвен диапазон при текущата му стойност за по-дълго, отколкото се очакваше до момента", се посочва в публикуваните протоколи от последната среща на Фед.

Участниците на декемврийското заседание също така са подчертали значението на възприемането на предпазлив и основан на данни подход, когато става въпрос за вземане на решения относно паричната и лихвена политика, докато инфлацията покаже признаци на отслабване към целевото ниво от 2 на сто.

Освен това предвижданията на членовете на Фед за намаление на лихвените проценти до края на 2024 г. са "свързани с необичайно висока степен на несигурност", се казва още в документа.

Изявлението на Фед провокира ново понижение на пазарите на акции на Уолстрийт в сряда и спад на азиатските фондови борси през днешната търговия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна