Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Turkish Airlines спира от полети всичките си самолети Boeing 737 MAX

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Turkish Airlines (THY) обяви, че ще приземи всички пет самолета Boeing 737 MAX 9 в своя флот след инцидент със самолет от този тип на Alaska Airlines, предаде АФП.

"След инцидента със самолет Boeing 737 MAX 9 на Alaska Airlines петте самолета Boeing 737 MAX 9 от флота на THY бяха изтеглени за проверка като предпазна мярка", заяви авиокомпанията на своя уебсайт.

Петте самолета ще бъдат "извадени от оперативния флот" и ще бъдат инспектирани, преди да се възобновят полетите, добавя тя.

Turkish Airlines, базирана на новото международно летище в Истанбул, обслужва 120 държави.

Тя претендира за титлата "авиокомпанията, която обслужва най-много държави в света".

Полет на Alaska Airlines изгуби врата малко след излитането си от летище Портланд (Орегон, северозападната част на САЩ).

Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ нареди незабавна проверка на 171 самолета Boeing 737 MAX 9, които бяха спрени от полети след инцидента.

Директивата на FAA "изисква от авиокомпаниите да инспектират самолетите преди по-нататъшен полет", заявиха от агенцията.

Американската агенция, отговаряща за безопасността на транспорта, NTSB, обяви, че е изпратила екип в Портланд, който да разследва причините за неизправността.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна