Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меморандум за сътрудничество между Казанлък и виетнамската провинция Лай Чау

Снимка: Виолета Ашикова

Във виетнамската столица Ханой кметът на Казанлък Галина Стоянова подписа Меморандум за сътрудничество с виетнамската провинция Лай Чау. Той е за петгодишен период и съдържа различни инициативи за развитие на отношенията между двата региона.

Документът за бъдещото сътрудничество беше подписан по време на официалното посещение на председателя на Народното събрание и водената от него парламентарна делегация в Националното събрание на Виетнам. Меморандумът е своеобразна  част от приоритетите за регионално сътрудничество между България и Виетнам и за укрепване на разбирателството между двата народа.

Председателят Росен Желязков отбеляза:

"След успешните споразумения за партньорство - градовете София с Хо Ши Мин и Ханой, Бургас – с Куанг Нин, продължаваме тенденцията за сближаваме между общините, регионите и провинциите, които най-близко стоят до нуждите и интересите на хората".

Пред БНР кметът на Казанлък Галина Стоянова обясни, че Меморандумът съдържа конкретни задачи към двете страни:

"В близките пет години трябва да изготвим годишна програма, в която да отразим желанието на двете страни да задълбочим бизнес отношенията в търговията с розови продукти и розово масло, както и организация на културните събития в двата региона. Като фестивал предвиждаме да направим общ кулинарен празник, на който да поканим Лай Чау, защото при тях все още няма и не може да има такъв фестивал на розите, но пък са много силно развита селскостопанска провинция и можем да направим празник на традиционните храни".

През 2017 година беше първото посещение в Казанлък на официална бизнес делегация от Виетнам, по време на което се подписа договор с българска фирма, която изнася за Виетнам продукти от розова масло със специален етикет.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени