Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед на САЩ отчете рекордна в историята оперативна загуба от 114 млрд. долара през 2023 г.

Общите разходи на Федералния резерв на САЩ за 2023 г. надхвърлиха очакваните печалби със 114,3 милиарда долара, съобщи в петък американската централна банка в предварителната финансова информация за приходите и разходите през отминалата година.

Това е най-голямата оперативна загуба, публикувана някога от водещата финансова институция, водена главно от стабилните й усилия за укрепване на икономиката през 2020 г. и 2021 г., последвани от рязко увеличение на лихвените проценти, целящо справяне с високата инфлация.

Според доклада на Фед приходите от лихви от ценни книжа, закупени чрез операции на открития пазар, възлизат на 163,8 млрд. долара през 2023 г., което е с 6,2 млрд. долара по-малко от приходите от лихви през 2022 г.

От друга страна, общите разходи за лихви възлизат на 281,1 млрд. долара, което е увеличение с цели 178,7 млрд. долара спрямо лихвени разходи в размер на 102,4 млрд. долара през предходната година.

Федералният резерв получава приходи от ценните книжа в своя портфейл и плаща лихва върху резервите, държани във Фед от търговките банки. Това генерираше огромни печалби, когато лихвите бяха почти нулеви, както и огромни плащания към Министерството на финансите, но това се промени, когато Фед започна да повишава агресивно лихвите през март 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени