Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на ЕЦБ отчита "значителен" спад на потребителските очаквания за инфлацията

Очакванията на потребителите за инфлацията в еврозоната спаднаха през ноември 2023 г. до най-ниското си ниво от повече от година и половина, подкрепяйки пазарните мнения, че скоро може да се очертаят понижения на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка, съобщават Ройтерс и Блумбърг.

Очакванията за инфлацията през следващата година намаляха "значително" до 3,2% от 4%, според ежемесечното проучване на ЕЦБ, публикувано във вторник. Това е най-ниското ниво на инфлационните очаквания от февруари 2022 г. насам.

За следващите три години инфлационните очаквания намаляват до 2,2% от 2,5%.

Въпреки повишението на инфлацията през декември, тя като цяло отслабва в Европа, като бързото й забавяне кара инвеститорите да спекулират за намаляване на лихвените проценти още през пролетта. През декември потребителските цени се повишиха с 2,9% спрямо предходната година, но остават все още недалеч от целевото ниво на ЕЦБ за инфлацията от 2 на сто.

До преди дни паричните пазари запазваха стабилни очакванията си за намаляване на лихвените проценти, определяйки, че първото понижение с 25 базисни пункта може да бъде факт още до април, като то бъде последвано от още почти пет аналогични понижение до края на 2024 г. В последно време обаче политиците на ЕЦБ се опитаха да се противопоставят на всякакви разговори за предстоящи намаления на разходите по заемите.

През миналата седмица управителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че лихвите ще бъдат намалени само когато централните банкери са сигурни, че инфлацията се връща към целевото ниво. Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел пък каза, че е "твърде рано да се обсъждат намаления на лихвите", мнение, което изрази и президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел.

"Може би бихме могли да изчакаме лятната ваканция или каквото и да е, но не искам да спекулирам", каза той в понеделник по време на интервю за Блумбърг, подчертавайки, че бъдещата политика на ЕЦБ ще продължи да зависи от постъпващите данни. "Мисля, че е твърде рано да говорим за съкращения на лихвите".

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос пък очаква дезинфлацията да продължи тази година, макар и с по-бавни темпове.

Затруднената икономика на еврозоната ще помогне за ограничаване на търсенето, като анализаторите изчисляват, че блокът на единната валута е претърпял рецесия през втората половина на 2023 г.

Междувременно, публикуваното днес ноемврийски проучване на ЕЦБ показва, че потребителите в еврозоната са станали малко по-малко песимистично настроени по отношение на икономическия растеж, очаквайки свиване на икономиката с 1,2% през следващите 12 месеца. Те също така очакват слабо нарастване на номиналните им доходи с 1,2%, намаляване на ипотечните лихви до 5,3% и на нивото на безработица до 11,1%, както и повишение на цените на техните домове с 2,1 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени