Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа влезе в класната стая!

Българските ученици - подготвени и отговорни, но подценени

Гражданско образование: Да се покаже на младите, че светът не започва от тях, но те са отговорни за бъдещето!

Снимка: ЕП в България

"Подценяваме интелекта и потенциала, който имаме като българи, а трябва да се гордеем с това, което имаме, защото можем да го развиваме и да гледаме напред в бъдещето като истински европейци".

Това е мнението на Геновева Маркова - заместник-директор на Първо училище "Пенчо Славейков" в София, което е едно от училищата-посланици на Европейския парламент за България.

Програмата дава възможност на учениците да разберат правата си като граждани на ЕС и да научат за ролята на ЕП. Също така насърчава активното участие в демократичните процеси на ЕС. Тя е е насочена към ученици с различен образователен и социален произход и от различни региони.

"Българските младежи са изключително интелигентни и амбициозни. Много често, сравнявайки ги с ученици от други държави имат много по-добри качества, много по-добри са в отделните дисциплини", подчерта Маркова пред БНР.

Според нея днешните младежи са граждански добре осведомени и ориентирани. Те са готови за активно участие в живота на обществото след завършване на училище, смята тя.

"Учениците са изключително добре запознати с работата на европейските институции. Програмата за училища-посланици помага в много голяма степен да популяризираме тази работа, да популяризираме взаимоотношенията и взаимодействията между всички страни, свързани с управлението на ЕС. Най-важното значение е това - от първо лице да изживееш възможността да постъпваш отговорно и граждански активно. В последните няколко месеца ние работим активно и си партнираме с клубове на студенти от Софийския университет. Една от основните задачи е да се популяризира идеята за това - защо е важно да гласуваме, т. е. защо е важно 18-годишните младежи да са ориентирани, да дадат своя глас и да го направят отговорно".

Снимка: ЕП в България

Геновева Маркова разказа, че дори са направили 3 симулации на избори. Последната регионална среща на младшите и старшите посланици е била посветена именно на това - да се симулират различни дейности, с които да се стимулира гласуването на младите хора в България, които все още са в училище. В тази среща учениците са били разделени в 6 работилници. Една от тях е била симулация на различни партии с партийни програми. В нея учениците е трябвало да се представят така, че да се гласува за тях. Последвало е онлайн гласуване и е избран победител.

"Учениците установиха, че все още гръмките пропагандни лозунги понякога вършат много добра работа", подчерта Маркова. И добави:

"С игра, в екип, между 11 училища от София и областта установихме, че е важно да избираме сами и да бъдем отговорни в решенията си".

Според нея преодоляването на апатията на младите хора по отношение на европейската политика, а и като цяло, може да се случи именно чрез такива образователни програми.

"Формирането на гражданско съзнание и проактивност трябва да започне още в училище. Затова е важно да имаме едно много сериозно гражданско образование, което да не бъде проформа, да не бъде бутафория, която да запълва някаква част от учебната програма. В последните години с въвеждането на новата програма по гражданско образование това се случва. Работата по програмата за училища-посланици много често може да се изпълнява дори в учебните часове по гражданско образование и да имаме такива открити изнесени уроци. Стандартният модел, който работи, е чрез образование, но това трябва да се случва на много по-ранна възраст, т. е. в 11-и 12-и кла Ние трябва много активно да работим с тези младежи, за да им покажем, че светът започва не от тях, но те са отговорни за бъдещето".

Снимка: ЕП

Мнението на младежите е, че 18-годишната възраст за гласуване гарантира по-голяма осъзнатост и подготвеност за гласуване.

"Когато направихме дебат, самите те казаха: "16 години!?! Ооо аз не знам къде съм, кой съм, какво съм, какво искам". Някои от младежите дори казаха, че в тази възраст могат много по-лесно да бъдат манипулирани. На тази възраст те смятат, че не биха могли да изберат отговорно, не биха могли да вземат толкова отговорно решение. Мнението между младежите беше, че 16 години е много ранна възраст за такъв осъзнат избор".

И мнението на Геновева Маркова съвпада с това на учениците ѝ:

"Младежите на тази възраст не са готови, независимо че информационният поток към тях е много по-голям в сравнение с предишни поколения. Критическото мислене е по-слабо развито и може би поради тази причина те не могат да вземат тази позиция и да поемат тази отговорност".

И все пак - ако имаха тази възможност сега, младшите посланици биха отишли до урните. Те обаче са запознати и имат повече допирни точки до работата на институциите. Но в общия случай евроинституциите са "някак абстрактни". Според Геновева Маркова с тях може да се спекулира и така да се разпространяват митове за неща, които никога не са се случвали.

"Тези митове са точно затова, защото европейските институции са много далече от живота на обикновения човек, от неговото ежедневие. Бидейки така, сме склонни да вярваме във всяко нещо, което чуем. Това е обективната действителност".

С въвеждането на повече образователни програми нещата биха могли да се променят, категорична е учителката. По думите й програмата за училища - европейски посланици дава тази възможност и перспектива, защото ангажираните с това младежи получават много добра информираност по тези теми.

"Когато един човек се занимае с нещо извън неговото ежедневие и учебни предмети и се срещне с още 800 - 1000 човека, които също са подготвени и толкова добре мотивирани, тогава осъзнатостта и желанието, личната амбиция стават нещо много по-голямо и значимо. Затова е важно да се вложи повече в образование!".

Снимка: ЕП

Първо училище "Пенчо Славейков" се включва в програмата преди 4 години. За да стане това, е било необходимо да има достатъчно много дейности, свързани с популяризирането на европейските ценности и институции. Какво са постигнали за това време младшите посланици:

"В последните 4 години учениците и учителите от 1 училище, които работят по програмата, реализират редица дейности. Те са свързани с обогатяване на часовете по гражданско образование и по-конкретно с работата на европейските институции и всички промени, настъпили в живота на нашето общество, свързани с членството на България в ЕС. Реализирали сме повече от 200-250 дейности до този момент. Много сме горди, че за този период от време винаги сме лидери в програмата. Имаме 2 големи награди. Една от тях е участие, за първи път след Covid, във връчването на наградите "Делукс". Идеята там е за популяризиране на европейското кино. Бяхме поканени с двама от нашите ученици - младши посланици, да бъдем свидетели на това тържество в сградата на ЕП в Страсбург. По-късно дойде и голямата награда, при огромна конкуренция - от близо 162 училища-посланици на ЕП в България, спечелихме първо място и отново бяхме изпратени в Страсбург да присъстваме в едно от най-престижните състезания за младежи - "Евроскола". Наградата малко закъсня заради Covid, но през февруари 2022 г. посетихме сградата на ЕП с 24 младежи, които участваха в това състезание и се съревноваваха заедно с 800 младежи от целия ЕС, от всички държави-членки. В едно от състезанията взехме първо място по вот на цялата публика за въпрос, зададен към ЕК, свързан с екологията. Нашето присъствие и дебатиране по време на състезанието беше посветено на обезлесяването и бяхме много добре предварително подготвени на тези теми - европейската зелена сделка и всички европейски политики, свързани с опазването на околната среда. Нашата тема беше за горите. Стигнахме до много сериозни въпроси и позиции на младите хора, които са много добре подготвени и са готови за участие в живота на обществото и на голямото европейско семейство".

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна