Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на общините в Лондон подкрепи законопроекта за депортиране на бежанци в Руанда

Британският премиер Риши Сунак успя да се справи с бунта в редиците на неговата Консервативна партия, след като неговият спорен законопроект за депортиране в Руанда на търсещи убежище в Обединеното кралство бе гласуван в Камарата на общините. 

Законопроектът, който има за цел да обяви, че Руанда е безопасна страна за депортиране на търсещи убежище, беше приет с 320 гласа срещу 276 - мнозинство от 44 гласа за правителството. Приемането  дойде, въпреки че редица депутати от торите публично казаха, че ще гласуват против него на третото му четене, включително бившият вътрешен министър Сюела Брейвърман и бившият министър на имиграцията Робърт Дженрик. В крайна сметка обаче общо само 11 консерватори не го подкрепиха.

Риши Сунак беше подготвен за сблъсък с десните тори по отношение на законопроекта, който има за цел да съживи неговия план за изпращане на търсещи убежище лица в Руанда, ако те се опитат да дойдат в Обединеното кралство, прекосявайки Ламанша с малки лодки. Сега законодателството дава на министрите правомощия да пренебрегват раздели от Закона за правата на човека, но не стига дотам, че да им позволи да отхвърлят Европейската конвенция за правата на човека изцяло, каквото всъщност беше искането на дясното крило на партията. 

Победата за правителството идва срещу висока цена, защото проличаха големите разногласия сред торите по въпроса, коментираха политически наблюдатели. Освен това по пътя на проектозакона има още препятствия. Възможно е, ако не бъде одобрен в Камарата на лордовате, той да бъде върнат обратно в Камарата на общините. Далеч не е ясно и какво ще кажат британските съдилища на твърденето от парламента, че Руанда е сигурна страна, след като от Върховния съд вече веднъж постановиха, че не е.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна