Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Великова e носител на наградата "Сирак Скитник" 2023

Силвия Великова и вицепрезидентът Илияна Йотова
Снимка: Ани Петрова

Силвия Великова - водещ и репортер в програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР), е големият победител на годишните награди "Сирак Скитник" за 2023 г. На церемония по връчването на отличията в Първо студио на БНР присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тома Биков, председателят на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова, генералният директор на общественото радио Милен Митев. 

Силвия Великова: 

"БНР не е "Хоризонт", а всички програми на Радиото! Колегите от страната са невероятни, те могат да променят много неща! Благодаря на колегите - преди и днес, от предаването "Преди всички". Това е предаване - марка. По него бяха конструирани всички телевизионни сутрешни блокове. Благодаря на всички, които по пътя ми помагаха да бъда Репортерът! През 2004 година трябваше да бъда наказана и от президентски репортер да стана съдебен. Беше ми супер трудно и реших, че свършвам с репортерстването. Но по-стабилен и авторитетен ресор в нашата професия няма! Затова благодаря на всички, които тогава ме наказаха! През последните години за мен голяма школа е и предаването "Политически НЕкоректно". 

Наградата ѝ бе връчена от вицепрезидента Илияна Йотова: 

"Когато човек каже радио, това е БНР! Поздравявам всички за този невероятно интересен и богат календар, с който отбелязахте годишнините от раждането и от кончината на Сирак Скитник. Велика личност!... През годините поколения журналисти в Радиото са имали един стремеж - да няма празно съдържание в думите, които изричат, да спазват стандартите - да информираш, да образоваш, да създаваш културни стандарти, да създаваш мостове... В този век на свръхинформацията истината се завлича все по-дълбоко към дъното от един тежък камък - лъжата, дезинформацията. Но днес, когато се говори за информация, дошла от вашите студиа, това е емблема за достоверност! БНР създаде център за проверка на фактите, който се ползва от много други медии. Повече от пет години чакаме закон за борба с дезинформацията. Ние, журналистите, трябва да внимаваме как ще изглежда и в чии ръце ще попадне той, защото винаги стои изкушението такива закони - с такъв характер, да се ползват повече за заглушаване на истината... Радиото е могъщо интелектуално чудовище с много нови технологии. Заслужава да го подкрепяме и финансово, и морално, и с добра дума". 


Годишната награда за радиожурналистика

получи Златко Желев, ръководител на направление "Интернет портал" в Дирекция "Дигитални програми", за поредицата от тв студия, посветени на войната в Украйна и изборите у нас. 

Той благодари за отличието и за това, че трудът на хората в дигитална дирекция се забелязва и от Обществения съвет на БНР, защото, както нееднократно и директорът на "Дигитални програми" Иво Тодоров е отбелязвал - БНР не е само звук

"Затова: Гледайте радиото – хитовите ни видеоподкасти, за да сте в крак с медийната мода!", призова Желев. 

Златко Желев с Годишната награда за радиожурналистика. Тя му бе връчена от Тома Биков (снимка: Ани Петрова)
Наградата за радиопредаване, радиопроект, музикален проект или мултимедиен проект на БНР 

отиде при Кин Стоянов, директор на програма "Христо Ботев", и проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия, за виртуалната им изложба - мултимедиен проект "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник". 

"В началото беше Архивният фонд! В неговата тъмнина е запазена паметта за Сирака. След това дойдоха създателите - сценаристите Михайлина Павлова и Николета Атанасова, и създателят на тази мултимедийна публикация - проф. Боян Добрев. И те казаха: "Нека бъде светлина!". И в абсолютно виртуален план Сирак Скитник се осветли. Това е едно смело творческо търсене", каза Кин Стоянов. 

Кин Стоянов с Годишната награда за радиожурналистика. Тя му бе връчена от програмния директор на БНР - Даниела Късовска (снимка: Ани Петрова)
Наградата "Златен глас" 

се присъжда от фондация "Надежда Дженева" по инициатива на Кеворк Кеворкян и за 2023 година неин носител е Ангел Григоров, новинар в програма "Хоризонт" и бивш кореспондент на БНР в Москва

"Искам да благодаря на човека, който създаде тази награда - на легендарния журналист Кеворк Кеворкян! Имах трудни моменти, особено докато бях кореспондент в Русия, но никога не съм се разколебавал и съм продължавал да работя, защото винаги съм усещал подкрепата на колегите си и на преките си ръководители, както и на ръководството на БНР в лицето на неговите генерални директори". 

Ангел Григоров с Наградата „Златен глас“ (снимка: Ани Петрова)
"Професионализъм в ефира" 

е нова категория. Отличието е за проявена творческа смелост, новаторство, плурализъм, колегиалност, партньорство, толерантност, и за създаване на по-добра медийна среда, с която общественото радио отличава предаване или журналист от друга ефирна електронна медия. 

Наградата "Професионализъм в ефира" за 2023 г. получи журналистът от БНТ Георги Любенов. Тя му бе връчена от генералния директор на БНР Милен Митев: 

"И днес Радиото е изпълнено с мечтатели, които излъчват своите мечти към нашата аудитория. Радиото все още е изпълнено с хора, които обичат работата си и Радиото. Радиото не е нещо, което можеш да обикнеш от пръв поглед, защото е звук, то е малко по-тихата, по-скромната, по-интимната медия. Но понякога тази любов, която не е от пръв поглед, е най-силна и най-трайна. И днес Радиото е изпълнено с хора, които работят с любов. Честит празник на всички, които са отворили сърцето си за Старата къща така, както тя е отворила вратите си за тях!". 

Георги Любенов благодари за вълнението: 

"Сирака е най-после в моите ръце! Награда, която държа с огромно удоволствие! Заради значението, което има, заради наследството, заради този брилянт, който завеща мечтите си. Обичам Радиото. Аз съм дете на Радиото. От 1992-1993 година. Университетът по журналистика в България носи едно име - Българско национално радио". 

Георги Любенов с „Професионализъм в ефира“ (снимка: Ани Петрова)
Годишната награда на БНР "Сирак Скитник" е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя се определя от Обществения съвет на БНР. Призът носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. 

По време на откриването на церемонията председателят на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова каза: 

"Благодаря на професионалистите от Радиото, които номинираха и откроиха достойните дела в програмите и дигиталния напредък в БНР! Празнуваме гласовете, които укрепват доверието в радиото. Днес Старата къща – БНР е първа по обществено доверие с най-широк обхват и с изпреварваща информация". 

И тази година Общественият съвет получи номинации посмъртно. По този повод в параклиса на Радиото ще бъде отслужен водосвет и ще бъде отправена молитва. 

"Тъгуваме за добрите хора, които си отидоха от този свят. Скръбта не си отива лесно". 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна