Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция отбеляза рекордно високо производство на зелена енергия през миналата година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция достигна рекордно високо производство на вятърна, слънчева и водноелектрическа енергия през миналата година, докато средиземноморската страна в южния край на Европа се стреми да стане износител на зелена енергия за по-северните държави, съобщи във вторник гръцкият оператор на електроенергийната мрежа IPTO, предаде Ройтерс.

Енергията, произведена от възобновяеми източници и водноелектрически централи, представлява 57% от енергийния микс на Гърция през 2023 г., което представлява годишно увеличение с 8,5% спрямо 2022 г., се казва още в изявление на IPTO.

Останалите енергийни източници са от газ, нефт и въглища.

След като затвори повечето от въглищните си електроцентрали, на които разчиташе в продължение на десетилетия, като част от плана за постепенно премахване на въглищата до 2026 г., Гърция удвои производството си от възобновяеми източници от 2014 г. насам.

Тя трябва да инвестира около 30 милиарда евро, за да увеличи зеления капацитет, да разшири мрежите и да инсталира батерии за съхранение на енергия, за да постигне целта си 44% от потреблението на енергия да идва от зелена енергия до 2030 г. при едва 22% през 2021 г., според проектоплан за климата и енергия.

Като част от 10-годишен проект на стойност 5 милиарда евро, IPTO планира да разшири капацитета на мрежата до 29 гигавата до 2030 г. от 18 гигавата към днешна дата, каза главният изпълнителен директор на енергийния оператор Манос Манусакис.

Наред с разширяването на междусистемните връзки със съседни страни като България, Гърция насърчава изграждането на подводна енергийна връзка до Египет и друга, която да достига до Германия през Адриатическо море, Словения и Австрия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна