Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизат в сила мерки за контрол на вноса на храни от ЕС във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради Брекзит от днес влиза в сила контрол върху вноса на храни, растения и животни във Великобритания от ЕС. Сега ще се изискват здравни сертификати за стоки от ЕС, вариращи от цветя до пресни продукти, включително месо, плодове и зеленчуци.

Днешната сряда бележи началото на промените, тъй като Великобритания започва да обръща свободния поток на такива стоки, който беше разрешен от създаването на общия пазар на ЕС през 1993 година. Бюрократичните мерки вече се прилагат за британските износители, търгуващи в другата посока в продължение на последните три години. Прилагането на промените беше отлагано пет пъти, отчасти за да се даде време на бизнеса да се подготви и да се намалят прекъсванията на веригите за доставки.

Новите гранични проверки ще бъдат въведени постепенно през следващата година, като физическите проверки ще започнат от 30 април. Физическите проверки породиха страхове от прекъсване на бизнес веригите за доставки. Например камиони, превозващи стоки, могат да бъдат спрени на пристанищата, за да се гарантира, че имат правилната документация.

Остават опасенията, че допълнителните проверки ще доведат до повишаване на разходите за внос за бизнеса и от своя страна увеличение на цените за потребителите. На практика от днес основната промяна е въвеждането на "експортни здравни сертификати" за внос на "среднорискови" животински продукти, както и растения и растителни продукти, постъпващи във Великобритания от ЕС.

Търговските правила обхващат стоки, вариращи от рязани цветя до сирене, риба и месо. Това означава, че в ЕС ще се изисква извършването на ветеринарна здравна проверка на всяка пратка месо, плодове и зеленчуци, предназначена да влезе във Великобритания.

Някои браншови организации изразиха опасения, че правилата могат да причинят забавяния и да увеличат разходите, но други смятат, че ще помогнат на фермерите в Обединеното кралство да бъдат по-конкурентоспособни.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени