Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява след слаби китайски данни, но е на път за първо месечно поскъпване от септември

Петролните фючърси поевтиняват с около 1% през първата половина на търговия в сряда, следвайки слабите данни за икономическата активност в Китай през януари - страната, която е най-големият вносител на суров петрол в света.

Въпреки днешното понижение се очаква цените на петрола да приключат месеца с растеж на фона на разширяващия се конфликт в Близкия изток, който отново засили притесненията за доставките.

Към 13.00 часа българко време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,95% към 81,70 долара, отстъпвайки от вчерашните нива над 82 долара за барел, след като промишлената активност в Китай се сви през януари за четвърти пореден месец, което предполага по-слабо търсене от страна на най-големия вносител на суров петрол в света.

Прогнозите на редица анализатори, включително от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), предвиждат растежът на търсенето на петрол през 2024 г. да се дължи основно на потреблението в Китай, а признаците за забавяне на китайската икономика подкопават тези перспективи.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поевтиняват с 1,05% към 77,00 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в $ за барел) с 200- и 100-дневните пълзящи-средни


Инвеститорите са в очакване на решение на Федералния резерв на САЩ след края на заседанието по-късно тази вечер, като последната серия добри данни относно представянето на водещата световна икономика подкопаха очакванията за скорошно първо понижение на лихвените проценти.

По-късно в сряда Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) пък ще представи и данните за складовите петролни запаси през последната седмица. Снощи Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,49 милиона барела през седмицата до 26-и януари.

Въпреки днешното поевтиняване, основните петролни фючърси се очаква да се покачат този месец, тъй като войната межди Израел и "Хамас" се разшири до военноморски конфликт в Червено море между САЩ и подкрепяните от Иран бунтовници хути, като конфликтът прекъсна маршрутите за превоз на танкери за петрол и природен газ и увеличи разходите по транспортните доставки.

Петролните фючърси са на път да поскъпнат с около 7% през януари, което би било първото месечно повишение от септември 2023 г. насам, въпреки че разширяващите се конфликти в Близкия изток не са спрели реалния добив и въпреки опасенията относно по-ниски растеж на петролното търсене в глобален план.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени