Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага мерки за ограничаване на вноса на някои стоки от Украйна и Молдова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи да се удължи с още една година замразяването на митата и квотите за украинския внос в ЕС, въведено от юни миналата година.

Същевременно Еврокомисията прие извънредна спирачка за пилешкото месо, яйцата и захарта, с която налозите да бъдат възстановени, ако вносът им надхвърли средните нива от 2022 и 2023 година. 

Комисията предлага също да се удължи с една година замразяването на всички останали мита върху вноса от Молдова, което е въведено от юли 2022 година.

"Това предложение постига правилния баланс: ние поддържаме икономическата си подкрепа за двете страни, като същевременно вземаме предвид изцяло интересите и чувствителността на фермерите в ЕС. Това ще постигне двойната цел да помогнем за поддържането на икономиките на Украйна и Молдова", заяви изпълнителният вицепрезидент на ЕК и комисар по търговията Валдис Домбровскис.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас подчерта, че Комисията отчита и проблемите, които предизвиква вноса но определени земеделски продукти от Украйна в съседни страни от ЕС. Затова се предлагат  два защитни механизма:

"За всички продукти, обхванати от автономните търговски мерки, ще има нов, подсилен защитен механизъм, който да гарантира, че могат да бъдат предприети бързи възстановителни мерки в случай на неблагоприятни последици на пазарите на само една или няколко страни-членки, дори и в случай, че Общият пазар не е значително засегнат". 

Вторият защитен механизъм обхваща конкретни продукти, към които пазарите на някои страни-членки, в т.ч. и България, са особено чувствителни като захар, птиче месо и яйца:

"Въвеждаме автоматичен защитен механизъм, който фиксира средния внос на нивото от 2022-2023-та година и не му позволява да се повишава. В основната си част, това е извънредна спирачка. Ако Комисията забележи, че вносът на тези чувствителни продукти надвиши тези средни нива, тогава митата върху тях могат да бъдат възстановени, за да се гарантира, че вносните количества не надвишават значително тези от предишните години".

Понижаването на цените на земеделските продукти в ЕС в резултат на украинския внос предизвика бурни протести на фермерите в редица европейски страни, сред които Германия, Франция и Белгия. Очаква се пикът в Брюксел да е утре, когато е и извънредната среща на европейските лидери.

Понижаването на цените на земеделските продукти в ЕС в резултат на украинския внос предизвика бурни протести на фермерите в Германия, Франция и Белгия. Вчера към тях се присъединиха и фермерите от Испания.

Очаква се пикът в Брюксел да е утре, когато е и извънредната среща на европейските лидери. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени