Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 1% в очакване на ответни мерки от САЩ на смъртоносната атака в Йордания

Петролните фючърси поскъпват с около 1% в началото на февруари, тъй като участниците на пазара претегля рисковете от евентуален отговор на САЩ на смъртоносната атака по американската военна база в Йордания.

Към 15.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент нарастват с 1,1% към 81,45 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1% към 76,60 долара за барел, възстановявайки част от рязкото поевтиняване през последния ден на януари, което беше провокирано от изненадващото нарастване на складовите петролни запаси и на добивите в САЩ, според последните седмични данни на Енергийната информационна администрация (EIA).

Графика на петрол Брент (в $ за барел) с 200- и 100-дневните пълзящи-средни


Президентът Джо Байдън каза по-рано тази седмица, че е взел решение как да отговори на нападението през уикенда, при което бяха убити американски войници, но без да предостави подробности. Той само отбеляза, че Иран е отговорен за предоставянето на оръжията, използвани при удара, но Техеран отрече да е замесен и обеща да отвърне на всеки удар на своя територия.

Петролът ограничи първото си месечно увеличение през януари от четири месеца насам, което беше провокирано от ескалиращите атаки срещу търговски кораби в Червено море от базираните в Йемен бунтовници хути.

Около 100 танкера, превозващи близо 56 милиона барела суров нефт и горива, бяха отклонени от Червено море, откакто йеменските хути  започнаха да атакуват корабите там с дронове и ракети. Това са 56 милиона барела суров петрол и горива, на които ще отнеме от две седмици до над месец повече време от обикновеното, за да достигнат до местоназначението си, заобикаляйки Африка през нос "Добра надежда". Това пренасочване на товарите не се очаква да приключи скоро.

Потокът на петрол от Близкия изток към Европа вече е намалял с близо 50%, съобщи Al Jazeera през януари, тъй като именно маршрутът през Червено море и Суецкия канал е най-краткия за доставки на горива за стария континент. Сега, когато маршрутът на практика е затворен за западни плавателни съдове, анализаторите смятат, че Европа е на път да изпита известни петролни проблеми.

Междувременно петролният картел ОПЕК + сигнализира, че ще се придържа към договорените доброволни съкращения на производството на петрол през настоящото тримесечие, тъй като групата се стреми да предотврати излишък и да повиши цените, съобщава Блумбърг.

Панел от ключови членове, ръководен от Саудитска Арабия, не препоръча промени в политиката по време на онлайн среща в четвъртък, според неназовани делегати, цитирани от агенцията.

ОПЕК и нейните партньори в общия формата ОПЕК + обещаха допълнително ограничаване на добива с 900 хил. барела на ден през първото тримесечие на 2024 г. ОПЕК+ потвърди своята "готовност да предприеме допълнителни мерки по всяко едно време", се казва в изявление на Съвместния министерски комитет за наблюдение (JMMC), публикувано на уебсайта на групата. Предвижда се комисията да заседава отново на 3 април.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман каза, че настоящите ограничения на ОПЕК+ "абсолютно" могат да бъдат удължени след първото тримесечие, ако е необходимо.

Поскъпването на петрола обаче продължава да изглежда ограничено на фона на слабото представяне на някои водещи световни икономики, както и на изненадващото нарастване на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица с 1,234 млн. барел при осредни очаквания за тяхно понижение с 27 хил. барела на ден.

Същевременно Администрацията за енергийна информация (EIA) отбеляза, че добивът на петрол в САЩ е нарасна през миналия ноември до рекордните 13,3 млн. барела на ден, надминавайки предишните върхови добри от септември.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени