Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чипира ли се човечеството?

"Нюралинк" на Илон Мъск за първи път постави чип в мозъка на човек

Илон Мъск
Снимка: Wikimedia Commons

Преди дни Илон Мъск, милиардерът - създател на компанията "Нюралинк", заяви, че първият човек пациент е получил имплант от стартъп за мозъчни чипове и се възстановява добре. 

"Първоначалните резултати показват обещаващо откриване на невронни импулси", заяви Мъск в публикация в социалната медийна платформа "Екс". Става дума за активност на неврони, които Националният институт по здравеопазване на САЩ описва като клетки, които използват електрически и химически сигнали, за да изпращат информация около мозъка и към тялото.

Американската администрация по храните и лекарствата е дала разрешение миналата година да се проведе първото изпитване за тестване на импланта върху хора – ключов момент в амбициите на стартъпа да помогне на пациентите да преодолеят парализата и редица неврологични заболявания. Първият продукт на "Нюралинк" се нарича "Телепати". 

доц. Марко КлисурскиКоментарът по темата в предаването "Следобед за любопитните" прави неврологът доц. д-р Марко Клисурски, който е с над 35 години медицински опит в София. 

Доц. Клисурски има специални интереси в областта на диагностика, лечение и профилактика на мозъчен инсулт, множествена склероза, деменции, болест на Алцхаймер и Паркинсон, мигрена.

Повече можете да чуете от звуковия файл.

Снимка – Wikimedia Commons

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна