Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС одобри правила за регулиране на изкуствения интелект

Страните от Европейският съюз одобриха предложените правила за регулиране на изкуствения интелект, с което бе премахната последната пречка за приключването на преговорите за първата правна рамка в тази област на световно равнище.

Правилата, предложени от Европейската комисия преди три години, имат за цел да определят глобален стандарт за технологията, използвана в широка гама индустрии - от банкирането и търговията на дребно до автомобилния бизнес и авиокомпаниите. Те също така задават параметри за използването на ИИ за военни цели, престъпления и сигурност.

Европейската комисия предложи Законодателния акт за изкуствения интернет още през 2021 г. Интензивните преговори по предложения текст се водеха, докато чатботът ChatGPT придобиваше все по-голяма популярност, но и предизвикваше не малко притеснения.

Споразумение между Европейския парламент и 27-те бе постигнато още през декември и одобряването на национално ниво трябваше да бъде само формалност.

Последваха обаче нови възражения и то от страни като Франция и Германия, които породиха опасения, че преговорите може да се провалят на финалната права.

В края на краищата днес посланиците на страните членки подписаха окончателния компромисен вариант на предложението за хармонизирани правила за изкуствения интелект.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон приветства постигнатото споразумение за първия в света исторически регламент в тази област.

"Днес държавите членки одобриха политическото споразумение, постигнато през декември, като признаха идеалния баланс, намерен от преговарящите между иновациите и безопасността", посочи той.

Следващата стъпка е гласуване на законопроекта за ИИ от ключова комисия на европарламента. Самото гласуване в Европейския парламент трябва да се състои през март или април, а окончателното му утвърждаване се очаква през май.

Предвижда се гратисен период за някои от правилата от 6 месеца до 2 години.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна