Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед към японското училище

Снимка: academia.edu

Търсенето на добри решения за подобряване на образователната ни система естествено включва и внимателно проучване на чужди модели, които показват добри резултати. Японските ученици са сред най-силно представящите се на международното оценяване PISA. Какви са предпоставките за успеха на японското средно образование.

Още преди десетилетия изследователи на образованието са заинтересувани от модела на организация и взаимоотношения в училищата в Япония. Там те наблюдават подчертана грижа към социализация, сътрудничество, работа в екип, но и със силен личен ангажимент и отговорност към групата, стимулиране на адаптивността, грижата към средата и природата, приемането и зачитането на човека такъв, какъвто е.
Д-р Стефания Димитрова

Идеи от японското училище залягат в концепцията за "позитивно образование", което се практикува и у нас, казва д-р Стефания Димитрова, гостенка в рубриката "Всичко за образованието". Тя е завършила психология и културология, доктор е в областта на социалните науки, директорка на Център за международни изследвания за образование и култура, председателка на фондация "Мадара-България", гост-лектор в японски университети и в Департамента за информация и усъвършенстване на учителите на Софийския университет.

Повече чуйте в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна