Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на Украйна се доближава до предвоенните нива

Снимка: Ройтерс

Износът на Украйна през януари се е доближил до предвоенните нива, съобщи вицепремиерът на страната Александър Кубраков, цитиран от агенция Укринформ. Той подчертава, че основният износ е на селскостопански продукти.

6,3 милиона тона са отпътували от черноморските пристанища на Украйна, което е почти равно на количествата преди началото на руската инвазия през февруари 2022 година. През януари са пристигнали нови 104 кораба за износ на още 3 милиона тона товари.

За периода на съществуването на украинския коридор са преминали общо 20 милиона тона стоки, предимно зърно. Това са 660 кораба, тръгнали от пристанищата на Одеса с дестинация 32 страни. 3/4 от тях са селскостопански стоки, с което Украйна допринася за решаването на задълбочилия с войната проблем с доставката на хранителни продукти в световен мащаб, посочва вицепремиерът Кубраков.

Коридорът беше създаден от Киев след лятото на миналата година и включва освен украински, румънски и български териториални води, след изтичане на т.н. "зърнена сделка", от която  Русия излезе едностранно в края на юли м.г. С условията, които Москва постави, така и не се стигна до подновяването ѝ. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени