Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на СУ връчи медали на млади математици

Ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" професор Георги Вълчев с част от наградените ученици
Снимка: Софийски университет

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев връчи златни медали на дванайсетокласници от математически и природо-математически гимназии в София и страната. Българският отбор спечели първо място на Международния турнир на младите математици 2023 г., провел се онлайн от 15 до 26 ноември.

В турнира участие взеха 17 отбора от Армения, Беларус, Германия, Индия, Обединените арабски емирства, Пакистан, Румъния, Тайланд и Франция. Освен първо място в двата предварителни кръга и големия финал, българският отбор, в който влизат ученици от София, Бургас и Варна, спечели и наградата за най-добро решение на задачите от надпреварата. 

Пред "Хоризонт" наградените споделиха:

- В продължение на около два месеца ние работихме много усърдно върху задачите. Беше наистина много предизвикателно и много различно от всичко, с което сме се занимавали досега.

- Конкуренцията беше най-силна от Германия, Франция, Беларус. 

Люба Конова е един от двамата ръководители на отбора и студент в магистърска програма във Факултета по математика и информатика на Софийския университет: "Прекрасно се справихме. Това, от което съм най-доволна, е, че ние работихме спрямо нашите стандарти и не е имало момент, в който работим просто за да бием останалите".

А ректорът на Софийския университет проф.Георги Вълчев каза следното на младите математици: 

"В България има много красиви умове. Едни от тези красиви умове сте вие и можете напълно заслужено да се гордеете с това, което сте направили". 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна