Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мълчалив протест в Добрич срещу спрения прием след 7 клас

Мълчалив протест ще се проведе днес в центъра на Добрич срещу предложението на Регионалното управление на образованието за закриване на гимназиалния курс в три от големите училища в областния център. Протестът е обявен за 7.30 часа пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий.

Първият учебен ден от втория срок за учениците в Добрич ще започне с мълчалив протест. В него поканени да участват са не само учители, но и ученици и родители, които са несъгласни с предложението на РУО Добрич за спиране на приема след седми клас в училищата „Петко Рачов Славейков“, „Любен Каравелов“ и „Димитър Талев“ и бъдещото им преструктуриране от средни в основни училища.

Според началника на инспектората в Добрич Светлана Василева основната причина за това е намаляването на броя на децата в Община Добрич и разпределението според изискванията на образователното министерство между професионални и профилирани паралелки.

Междувременно в интернет вече тече и онлайн петиция „Децата на Добрич имат право на избор“, а трите училища внесоха своята протестна подписка и до областния управител на Добрич Йорданка Костадинова. Тя пое инициативата да проведе разговори с министерството, както и да бъде направено анонимно анкетно проучване преди да бъде взето окончателно решение за държавния план-прием в област Добрич.


По публикацията работи: Емилия Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна