Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол О’Дет на 70

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият американски лютнист, диригент и музиколог Пол О’Дет отпразнува 70-тия си рожден ден на 2 февруари. Описван като "най-ясния случай на гениалност, който някога се е докосвал до инструмента", той е сред основните влияния за оформянето на техническите и интерпретативните стандарти в свиренето на лютневи инструменти през последния половин век. От 1976 е професор по лютня в Университета в Рочестър, а освен това е и един от артистичните директори на Бостънския фестивал за ранна музика.

Пол О’Дет участва в над 150 албума. Носител е на 2 награди "Грами", 12 отличия "Златен диапазон", 2 награди "Ехо Класик", 1 Годишна награда на германските звукозаписни критици, както и 7 номинации за "Грамофон" и 8 за "Грами". Записът, ръководен от него и Стивън Стъбс, на камерната опера на Марк-Антоан Шарпантие "Слизането на Орфей в ада" печели наградата "Грами" за най-добър оперен запис за 2014 г., както и отличието "Ехо Класик" в същата категория.


Освен изпълнител американският лютнист е и изследовател, специализиращ се върху музиката от XVI и XVII век, включително италиански и английски песни за глас и лютня, барокова опера, изпълнителски практики на басо континуо, както и, разбира се, солистичния репертоар за лютня. Ето какво разказва той за инструмента си пред журналиста Брус Дъфи: "Лютнята е била най-популярният инструмент. Тя е била инструментът не само на придворните виртуози, много от които са били най-високо ценените, почитаните и високоплатените артисти от всякакъв вид – включително и от художниците – през XVI век. Например лютнистът Алберто да Рипа е бил вторият най-високоплатен член във френската кралска листа след министъра на отбраната. Така че нивото на свирене е било изключително високо, според мен вероятно сравнимо само с нивото на свирене на пиано в края на XIX или началото на XX век. Това е бил инструмент, на който са свирели всички. Имало е толкова много хора, които са свирели, и нивото е било толкова високо, че смятам, че спокойно може да се каже, че е далеч над това на съвременните изпълнители.  Има музика, която най-добрите лютнисти днес не биха могли дори да си помислят да се опитат да научат, защото е толкова трудна".

Този вторник (6 февруари от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" празнуваме 70-та годишнина на Пол О’Дет със записи с негово участие на музика от Никола Вале, Джон Дауланд, Алберто да Рипа, Джовани Капсбергер, Томас Кемпиън, Марк-Антоан Шарпантие и Мелхиор Нойзидлер.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна