Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън обсъжда с израелското ръководство отговора на "Хамас" за примирие в Ивицата Газа

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще обсъди днес с израелското ръководство отговора на Хамас по въпроса за примирие в Ивицата Газа. След повече от седмица забавяне групировката е представила "позитивен" отговор на предложението за прекратяване на огъня.

За "позитивния" отговор на Хамас на предложението за прекратяване на огъня в Газа беше съобщено от един от посредниците - премиера на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, както и от египетските власти.

Междувременно високопоставен представител на "Хамас" заяви, че групировката възнамерява да освободи възможно най-голям брой палестинци, които се намират в израелски затвори.

"Нетаняху се опитва да накара всички да повярват, че е постигнал или ще постигне победа, за да запази коалиционното си правителство", каза Гази Хамад. Според него много от въпросите в споразумението са били "неясни и двусмислени" и това е забавило отговора на групировката.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви от Доха, че ще обсъди позицията на "Хамас" днес ще с представители на властите в Израел.

"Остава много работа за вършене, но вярваме, че споразумение е възможно и е от изключително значение. Ще продължим да работим неуморно, за да го постигнем".

От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърдиха, че отговорът на "Хамас" се проучва внимателно. Нетаняху е под натиск от обществеността и партньорите си в правителството да освободи заложниците.

На този фон на продължават боеве между "Хамас" и израелската армия в град Хан Юнис. Танкове вече обстрелват подстъпите на Рафах, до границата с Египет.

Израелската офанзива в Газа, която според палестинската страна е отнела живота на 27 000 души, започна след терористичните нападения срещу Израел на 7 октомври, когато бяха убити 1200 души и 250 - взети за заложници. 

Примирие позволи освобождаването на над сто души, но още толкова остават в Газа.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна