Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И TotalEnergies вече не използва маршрута през Червено море

От няколко седмици TotalEnergies не е изпращала кораби през южния проток, водещ към Червено море и Суецкия канал, удължавайки времето за пътуване на своите кораби до Европа, обяви в сряда френският енергиен гигант, предаде Ройтерс.

Протокът Баб-ел-Мандеб в южния край на Червено море е прекъснат от атаките на хутите срещу търговски кораби, което повишава разходите за товари и ограничиха трафика.

Изпълнителният директор на TotalEnergies Патрик Пуян каза, че разходите за преминаване през Червено море са се повишили, отчасти поради по-високите разходи за застраховка.

"Конфликтът между хутите и ръководената от САЩ коалиция оказва значително влияние върху региона. Затова сме внимателни и вече не преминаваме през Червено море", отбеляза той.

Хутите атакуват търговски кораби с дронове и ракети в Червено море от средата на ноември, причинявайки смущения в международния търговски трафик и принуждавайки някои кораби да се пренасочат, заобикаляйки Африка през нос "Добра надежда".

"Четири дни са необходими за пълното плаване в сравнение с преминаването през Червено море за превозвач на втечнен природен газ", каза Пуян.

По-рано днес Международната агенция по енергетика заяви, че закъсненията в доставките на петролни продукти, дължащи се на отклонението на корабите, за да се избегнат атаки в Червено море, оказват влияние върху продуктовите пазари и в частност в Европа.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени