Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин смени шефа на китайския борсов регулатор с оглед на срива на фондовата борса

Китайските управляващи смениха ръководителя на регулатора за ценни книжа и фондови борси, докато политиците в Пекин се борят да стабилизират основните борсови индекси на страната след техен спад до петгодишни дъна, съобщи в сряда официалната информационна агенция Синхуа, цитиран от Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Правителството отстрани могъщия партиен бос и председател на Китайската комисия по ценни книжа и регулиране (CSRC) - И Хуейман, като го замени с У Цин, ветеран банкер, който е ръководил Шанхайската фондова борса.

И Хуейман е бивш председател на китайската държавна банка ICBC, чиито бивши ръководители бяха мишена на широко разпространени разследвания за корупция.

Отстраняването на И Хуейман идва в момент, когато китайските пазари са "на ръба", тъй като големи и малки инвеститори се борят да намалят загубите си на фона на изпитващата проблеми водеща азиатска икономика и липсата на силни мерки за стимулиране, което оказва сериозно негативно влияние върху инвеститорското доверие.

Множество мерки за подкрепа, насочени към пазара, като ограничения върху късите продажби на акции или намаляване на търговските мита, не успяха да спрат разпродажбата, както и редица правителствени изявления, обещаващи подкрепа, но без да се представят подробности, отбелязва Ройтерс.

Няма официално потвърждение или отричане на скорошна информация на агенция Блумбърг за обсъждане на фонд за спасяване на фондовия пазар на стойност 2 трилиона юана (около 278 млрд. долара).

Ройтерс отбелязва, че чуждестранните инвеститори са продали китайски акции през миналия месец за нетно 18,2 млрд. юана (за 2,5 млрд. долара), отбелязвайки шести пореден месец на изходящи финансови потоци.

Графика на Shanghai Composite Stock Market Index


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени