Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK: Все още не са изпълнени условията за постигане на търговско споразумение с Меркосур

Снимка: Алами/Ройтерс

Условията, които биха позволили на ЕС да сключи търговско споразумение с групата на южноамериканските държави - Меркосур, все още не са изпълнени, но преговорите продължават, заяви в сряда изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Марош Шефчович, предаде Ройтерс.

Планираното споразумение за свободна търговия беше обект на политически контрол през последните седмици на фона на протестите на фермерите, които твърдят, че изпитват проблеми заради евтин внос от страни, които не спазват строгите екологични стандарти на ЕС.

"Оценката на Комисията е, че условията за сключване на споразумението с Меркосур не са изпълнени“, каза в сряда Шефчович пред Европейския парламент.

Говорител на Комисията посочи пред агенция Ройтерс, че преговорите по сделката продължават.

Европейският съюз и блокът Меркосур, включващ Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, водят от години преговори за това споразумение, като в последните разговори ЕС настоява за по-силни гаранции относно изменението на климата и обезлесяването.

Франция многократно е изразявала резерви относно сделката между ЕС и Меркосур, като през миналата седмица президентът Еманюел Макрон каза на Брюксел, че ще бъде невъзможно да се приключат успешно преговорите при настоящите условия.

Тъй като фермерите организираха масови протести и във Франция, а социологическите проучвания, сочещи като печеливша крайната десница на изборите за Европейски парламент през юни, Макрон е под натиск да успокои фермерите, които са ядосани от нарастващите разходи и евтиния внос на храни.

Правителствата на ЕС и Европейският парламент трябва да одобрят всяко едно търговско споразумение, постигнато от Комисията, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени