Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мурат Джем Орхан: Като дете мечтаех да бъда лекар, но музиката на "Кармина бурана" промени това решение

Снимка: Софийска филхармония

Турският диригент и композитор Мурат Джем Орхан застана пред Софийската филхармония на 1 февруари в зала "България". Програмата включваше емблематичния Концерт за цигулка, виолончело и оркестър в ла минор от Йоханес Брамс със солисти Павел Берман и Мехай Рио, и Симфония №3 в ла минор, опус 44 от Пьотър Илич Чайковски.

"Имах невероятния късмет, привилегия и чест да уча в София с една от най-големите оперни певици на нашето време – Райна Кабаиванска. Когато влязох в зала "България", изникнаха спомените ми от прослушването и репетициите, които провеждахме с нея. Тези 15 дни, които прекарах тук, за мен остават незабравими. По време на обучението ми тя предаваше не само музикалния, а целия си житейски опит. Имена като Райна Кабаиванска са пълни с история и с артистично майсторство" – споделя Мурат Джем Орхан.


Мурат Джем Орхан заема длъжността генерален артистичен директор на концертната зала CRR (Cemal Reşit Rey) в Истанбул, и е един от финалистите в конкурса за диригенти "Светланов" в Париж през 2018 година. След като завършва оперно пеене в Държавната консерватория "Dokuz Eylül University" в Измир, той продължава с магистратура в Истанбулския университет и в Бруклинския музикален колеж в Ню Йорк. Дипломирал се е в класа по оркестрово дирижиране на маестро Антонио Пироли  в Държавната консерватория на Университета "Мимар Синан" в Истанбул.

Как минава един типичен ден на турския диригент и други интересни подробности от професионалния му живот, можете да научите от интервюто с Мурат Джем Орхан за рубриката "В личен план" за предаването "Метроном" по програма "Христо Ботев".



По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени