Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Microsoft и Евроасоциацията за облачни услуги CISPE в преговори за разрешаване на спор между тях

Microsoft Corp. и Асоциацията на доставчиците на облачни инфраструктурни услуги в Европа (CISPE) водят преговори за разрешаване на спора между тях относно това как технологичният гигант лицензира софтуер за доставчици на облачна инфраструктура, предаде Блумбърг.

Асоциацията CISPE, която има повече от две дузини членове, включително Amazon.com, заяви, че иска да постигне "съществен напредък" по спора през това тримесечие, но отбеляза, че преговорите се намират на ранен етап. Групата не предостави подробности какви потенциални средства за защита обсъждат страните.

Представител на Microsoft пък каза, че компанията продължава "да работи конструктивно с CISPE, за да разреши опасенията, повдигнати от европейските облачни доставчици".

Ако двете страни постигнат споразумение, CISPE може да оттегли жалбата си, потенциално спестявайки на Microsoft съдебна битка с антитръстовите органи на Европейския съюз. CISPE подаде жалба до органа за защита на конкуренцията на Европейския съюз срещу Microsoft през ноември 2022 г. с аргумента, че технологичният гигант е направила прекалено трудно за клиентите да променят облачните доставчици, като е обвързала своя бизнес софтуер с облачните си услуги Azure.

В същото време Amazon.com стои зад редица групи за застъпничество, насочени към облачния бизнес на Microsoft в световен мащаб, съобщи Блумбърг. В допълнение към CISPE, това е движеща сила зад "Коалицията за справедливо лицензиране на софтуер" и "Алианса за цифрови иновации". Групите, които имат десетки членове, твърдят, че Microsoft несправедливо е заключила клиенти в Azure, което е навредило на конкуренцията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна