Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немското правителство се подготвя за възможна национализация на "Роснефт Германия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Немското министерство на икономиката подготвя национализацията на петролната компания "Роснефт Германия" (Rosneft Deutschland), но все още не взето решение дали да се осъществи този ход,  съобщи в сряда бизнес всекидневникът "Ханделсблат" (Handelsblatt), цитиран от Ройтерс.

Немското издание посочва, че правителствени кръгове са казали, че руската група "Роснефт" е била официално включена в съответното изслушване в понеделник. Изслушването предхожда национализацията и е част от официалната процедура, която федералното правителство иска да следва.

Правителствени кръгове продължават да твърдят, че решение все още не е взето. Постоянното разширяване на съществуващата доверителна администрация, управляваща компанията, обаче вече не се счита за подходящо средство. "Роснефт Германия" е изцяло собственост на руската "Роснефт Груп".

По този начин министерството си поставя за цел да сложи край на безизходица, която продължава много месеци.

Министерството постави "Роснефт Германия" под попечителство през септември 2022 г., напомня "Ханделсблат". Федералната мрежова агенция пое ролята на попечител в съответствие със Закона за енергийната сигурност (EnSiG). Според EnSiG попечителството е валидно шест месеца и след това трябва да бъде удължено. Следващото удължаване предстои през март. Но дотогава федералното правителство иска да е изяснило нещата, отбелязва немското бизнес издание.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна