Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Осъденият на смърт идва", опера в две действия от Джейк Хеги

Либрето: Терънс Макнали по книгата на сестра Хелън Прежан.

Премиера: 7 октомври 2000 г. в War Memorial Opera House, Сан Франциско.

Действащи лица и изпълнители:
• Сестра Роуз, монахиня – сопран
• Сестра Хелън Прежан, монахиня – мецосопран
• Джоузеф де Роше, убиец – бас-баритон
• Г-жа Патрик де Роше, майка на Джоузеф – мецосопрано
• Джордж Бентън, надзирател в затвора – баритон
• Отец Гренвил, свещеник в затвора – тенор
• Кити Харт, майка на убитото момиче – сопран
• Оуен Харт, баща на убитото момиче – баритон
• Хауард Буше – тенор • Моторизиран полицай – баритон
• По-младият брат на Джоузеф – тенор
• Най-малкият брат на Джоузеф– дискант
• Сестра Катрин, монахиня – сопран
• Сестра Лилиан, монахиня – мецосопран
• Първи пазач в затвора – баритон
• Втори пазач в затвора – баритон
• Игуменка – сопран
• Г-жа Чарлтън – сопран

Пролог
Прожектира се видео, изобразяващо престъплението. В гората край езеро двойка тийнейджъри отива да плува, след което ляга до колата си, докато радиото свири. Джоузеф де Роше и брат му се приближават. Чуваме изключване на радиото, след това звуци от борба, писъци и изстрели.

Първо действие
Хоуп Хаус – обществен център в Ню Орлиънс. Сестра Хелън и сестра Роуз преподават химн на ученици. Но Хелън е заета – тя си кореспондира с Джоузеф де Роше, който е осъден на смърт, и той я е помолил да го посети. Въпреки опасенията си, тя прави дългото пътуване до държавния затвор в Луизиана, Ангола. По пътя е спряна за превишена скорост, но когато полицаят разбира, че е монахиня, я пуска да продължи пътя си.

В Ангола сестра Хелън се среща със свещеника на затвора, докато затворниците се карат. Той я предупреждава, че никой не може да помогне на Джоузеф. Надзирателят казва на Хелън, че Джоузеф вероятно ще я помоли да служи като негов духовен съветник. Тя е подигравана от някои затворници, докато върви към осъдения на смърт. Първата среща на Хелън с Джоузеф е напрегната. Докато е приказлив, той е отбранителен и понякога враждебен. Хелън се държи спокойно и приема молбата му да служи като негов духовен съветник. Тя също така се съгласява да придружи майка му на предстоящото изслушване пред Съвета по помилването.

На изслушването г-жа де Роше пледира за живота на сина си. Оуен Харт, бащата на тийнейджърката, убита от Джоузеф, избухва от гняв. След изслушването, когато сестра Хелън се представя на родителите на жертвите, те я нападат, че е взела страната на Джоузеф. Съветът по помилването отхвърля жалбата на Джоузеф. По-късно Хелън казва на Джоузеф, че е отправено последно обжалване до губернатора на Луизиана. Тя е разочарована от самохвалството на Джоузеф и го призовава да признае вината си, за да може да потърси прошка. След края на посещението им, Хелън – изтощена и слаба от глад – моли надзирателя за монети за автомата. Гласове объркват съзнанието ѝ. Тя научава, че губернаторът също е отказал помилване на Джоузеф. Гласовете в главата ѝ стават по-силни и Хелън припада.

Второ действие
Джоузеф де Роше е в килията си и брои лицеви опори, когато надзирателят му казва, че датата на екзекуцията е определена: 4 август, полунощ. Джоузеф се бори с мислите си за това, което предстои.
Обратно у дома, Хелън се събужда от кошмар за убийството. Сестра Роуз я утешава и помага на Хелън да осъзнае, че тя самата трябва да намери духовната сила да прости на Джоузеф.

Настъпва нощта на екзекуцията. Хелън чака с Джоузеф и те започват да говорят за Елвис Пресли – това ги свързва, когато осъзнават, че и двамата са големи почитатели на певеца. За пореден път Хелън настоява Джоузеф да признае вината си.
Майката на Джоузеф и двамата по-малки братя идват за последното си посещение. Джоузеф моли майка си да му прости, докато тя продължава да вярва, че той е невинен.

Родителите на жертвите пристигат, за да присъстват на екзекуцията. Те все още са ядосани на Хелън – само бащата на момичето изразява съмнения относно екзекуцията. Сама с Джоузеф за последен път, Хелън го моли да признае истината за своето престъпление. Накрая Джоузеф се срива и описва какво се е случило онази нощ, като признава вината си. Хелън му казва, че той все още е Божи син и че тя ще бъде лицето на Христовата любов към него, докато той умира.

Когато Джоузеф е воден към екзекуцията си, надзирателят извиква "Осъденият на смърт идва". Свещеникът произнася Господнята молитва, докато Хелън чете на Джоузеф от Библията. След като Джоузеф е привързан към масата за екзекуции, той се извинява на родителите на жертвите. Смъртоносната инжекция е поставена и последните думи на Джоузеф са за Хелън: "Обичам те". Операта завършва с Хелън, която пее своя химн – "Той ще ни събере".

По публикацията работи: Росица Михова

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени